top icon
Επικαιρότητα

Ασφάλιση αυτοκινήτου λόγω πυρός και λοιπών φυσικών καταστροφών: η εικόνα σήμερα

Η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει περιορίσει αυτού του είδους τις καλύψεις στο 20%-30% επί του συνόλου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, κάνοντας πολύ δύσκολη και την αναπλήρωση των κατεστραμμένων αυτοκινήτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ασφαλώς, αυτές τις ώρες και με περισσότερους από 80 συνανθρώπους μας να έχουν χαθεί στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το τελευταίο που κάποιος θα σκεφτεί είναι η αποκατάσταση των υλικών ζημιών. Όμως, ο χρόνος θα φέρει και αυτή τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, λίγοι θα είναι αυτοί που θα αποζημιωθούν, αφού η ασφάλιση των σπιτιών δεν είναι διαδεδομένη όσο θα έπρεπε στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, η βασική ασφάλιση των αυτοκινήτων είναι υποχρεωτική από το Νόμο (αν και είναι αρκετοί αυτοί που τον παραβαίνουν, ακόμη και πριν την από χρόνια ενσκήψασα οικονομική κρίση). Με βάση την υποχρεωτική ασφάλιση, η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη ζημία που μπορεί να προκαλέσουν σε τρίτους οι υπαίτιοι τροχαίων ατυχημάτων. Λόγω του υποχρεωτικού χαρακτήρα της, είναι η πιο διαδεδομένη στο καταναλωτικό κοινό ασφαλιστική κάλυψη. Αντίθετα, η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου για κλοπή, φωτιά, τρομοκρατικές ενέργειες και λοιπές φυσικές καταστροφές είναι προαιρετική.

Σε γενικές γραμμές, στην περίπου ανέμελη εποχή πριν το 2009, στα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια υπήρχε κάλυψη για κλοπή, κακόβουλες πράξεις, φωτιά και λοιπές φυσικές καταστροφές, αφού ο κόσμος μπορούσε να την πληρώνει και οι χρεώσεις δεν ήταν εξωπραγματικές. Τέτοιες καλύψεις φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν, στην μεγάλη πλειοψηφία τους με χαμηλό κόστος.

Ωστόσο, στα χρόνια που πέρασαν από τότε και με δεδομένη την ανάγκη των περικοπών από τον καθένα μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται η δυσπραγία στον οικονομικό τομέα, αυτού του είδους οι προαιρετικές καλύψεις περιορίστηκαν σημαντικά. Μπορεί το κόστος τους να μην ήταν μεγάλο, όμως η ανάγκη του καθενός να γλυτώσει έστω και λίγα ευρώ από την καθημερινότητά του, μείωσαν σημαντικά τα αυτοκίνητα που τις διαθέτουν. Στις ημέρες μας μόνο το 20%-30% κυκλοφορούν με ασφάλιση για φωτιά ή λοιπές φυσικές καταστροφές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όσοι έχασαν τα αυτοκίνητά τους στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής, να μη μπορούν να τα αναπληρώσουν, παρά μόνο πληρώνοντας από την τσέπη τους για καινούργια.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ