top icon
Επικαιρότητα

Ασφάλιση αυτοκινήτου – τι να προσέξετε

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου μπορεί να είναι πλέον μια γρήγορη και αυτοματοποιημένη διαδικασία, χρειάζεται όμως την προσοχή και την υπευθυνότητά μας, καθώς ενίοτε εμπλέκεται με πολύ σοβαρά ζητήματα.

O κλάδος της ασφάλισης αυτοκινήτου, από τους πλέον δημοφιλείς στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου, θεωρείται από τους ευνοημένους της διαρκώς αναπτυσσόμενης ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Χάρις στην τελευταία, αν ενδιαφέρεσαι να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα σου, μπορείς να ενημερωθείς για όλα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας: Χρόνο διάρκειας και τιμές ασφαλιστικών συμβολαίων, προσφορές, προσθήκες, καλύψεις και διάφορα εκπτωτικά προγράμματα. Επίσης, μπορείς να βρεις ηλεκτρονικές διευθύνσεις με σύγκριση τιμών μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, ανάλογα με το τί καλύπτει το συμβόλαιο που επιθυμείς. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω των επίσημων ιστοσελίδων τους παρουσιάζουν αναλυτικά τις εκάστοτε προσφορές τους, για κάθε κατηγορία οχήματος. Δεν έχεις παρά να διαβάσεις τι σου δίνουν, ώστε να αποφασίσες τι θα και επιλέξεις και πόσο θα σου κοστίσει. Και φυσικά, όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις από το smartphone σου.

car insurance

Σπαζοκεφαλιά λιγάκι ή και «ευχάριστο πρόβλημα» η τελική επιλογή, αφού μέσα στις τόσες προσφορές θα βρεις και τη μία που χρειάζεσαι. Οι διαφορές σε ευρώ είναι ελάχιστες μεταξύ των συμβολαίων, τόσο στο «χαμηλό», όσο και στο «μέσο» ή «υψηλό» εύρος τιμής (που προσδιορίζεται από την πληρότητα των καλύψεων που προσφέρουν).

car insurance

Οι φορολογήσιμοι ίπποι στο προσκήνιο
Το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου μεθοδεύεται με βάση τη χωρητικότητα του κινητήρα του σε κυβικά εκατοστά (που σημαίνει, με τους φορολογήσιμους ίππους) και όχι με την ισχύ που δηλώνει ο κατασκευαστής. Με βάση τη στατιστική των τροχαίων ατυχημάτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν θέσει κάποια κριτήρια για τα αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, τα σπορ αυτοκίνητα και τα μοντέλα επιδόσεων έχουν υψηλότερα ασφάλιστρα από όσο ένα 4θυρο ή 5θυρο οικογενειακό.

car insurance

Η «βάση» της ασφάλισης
Ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο ξεκινά από την αστική ευθύνη, η οποία είναι η κάλυψη που προσφέρει ο Νόμος για να αποζημιώνεται κάποιος από βλάβες, που υφίσταται από την αμέλεια τρίτων. Οι σωματικές βλάβες ανά θύμα και οι υλικές ζημιές ανά ατύχημα, καλύπτονται ως το ποσό των 1.300.000 ευρώ, με βάση πρόσφατη απόφαση-τροποποίηση της ΕΕ. Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι ένα άρτιο συμβόλαιο, που σε εξασφαλίζει από τις περισσότερους κινδύνους που ίσως προκύψουν (για παράδειγμα, δεν ισχύει τίποτα άμα γίνει πόλεμος ή αν έρθουν εξωγήινοι) και οι οποίοι θα έχουν σχέση με το αυτοκίνητό σας.

car insurance

Οι προτεινόμενες επιλογές
Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα αποδεχτείτε και θα υπογράψετε, είναι καλό να περιλαμβάνει μια σειρά από παροχές, όπως η ασφάλιση υλικών ζημιών από ανασφάλιστο όχημα, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κυκλοφορούν στους δρόμους μερικές εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν αυτή την κάλυψη, στο συμβόλαιό τους. Στοιχεία όπως η φροντίδα ατυχήματος, θραύση κρυστάλλων, πυρκαγιά, ολική ή μερική κλοπή, τρομοκρατικές ενέργειες, θεομηνίες, νομική προστασία οχήματος και οδική βοήθεια είναι στο χέρι σας να συμπεριληφθούν, για να στοιχειοθήσουν ένα άρτιο αυμβόλαιο. Για τις τρομοκρατικές ενέργειες, τις θεομηνίες και την κλοπή λαμβάνεται υπόψιν η αξία του αυτοκινήτου, η οποία αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς του. Η προτεινόμενη επιλογή καλύψεων δεν είναι η φθηνότερη, φυσικά ούτε και η ακριβότερη, είναι όμως εκείνη που δεν θα σας αφήσει «ξεκρέμαστο» αν και όταν χρειαστεί.

car insurance

Μια υπενθύμιση
Αν το όχημα που πρόκειται να ασφαλίσετε οδηγείται από νέους κάτω των 23 ετών ή από άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας με δίπλωμα οδήγησης που δεν έχει περάσει ένας χρόνος από την απόκτησή του, αυτό πρέπει να περιληφθεί στο συμβόλαιο. Το επιπλέον κόστος είναι συνήθως κάτω των 10 ευρώ, αλλά η αναγκαιότητα της καταβολής του προφανής: O γιός σας ή η κόρη σας, που απέκτησαν μόλις το δίπλωμά τους ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις, το δικό σας αυτοκίνητο θα οδηγήσουν πρώτα. Αν δεν αναφέρονται στο συμβόλαιο, μια ενδεχόμενη ζημιά θα είναι πολύ ακριβότερη.

car insurance

Τι είναι το bonus malus
Στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν ένα σύστημα αξιολόγησης οδηγών. Αυτό λέγεται bonus malus και λαμβάνει υπόψη του το ιστορικό ζημιών κάθε οδηγού. Όσοι έχουν ζημιές από δική τους υπαιτιότητα, επιβαρύνονται με πιο ακριβά ασφάλιστρα. Στον αντίποδα, οδηγοί χωρίς ζημιές από δική τους ευθύνη, έχουν πιο οικονομικά ασφάλιστρα. Η κλίμακα του bonus malus έχει 10 «σκαλοπάτια» και ξεκινά από το 1, από αυτούς που δεν έχουν καθόλου ζημιές ή ατυχήματα. Κάθε φορά που προκαλείς κάποιο ατύχημα από δικό σου λάθος, ανεβαίνεις δύο κατηγορίες στο σύστημα. Αν διαθέτετε στο συμβόλαιό σας την κάλυψη «προστασία bonus malus», τότε προστατεύεται η έκπτωση που σας έχει δοθεί λόγω μη ζημιάς, ακόμη και αν γίνετε αφορμή για ατύχημα (μέχρι δύο συμβάντα τη χρονιά).

car insurance

Φιλικός διακανονισμός
Ο φιλικός διακανονισμός έχει μπει στη ζωή μας από τον Μάιο του 2000. Πρόκειται για ένα τρόπο αποζημίωσης των ζημιών, αλλά και μικρών σωματικών βλαβών (έως 12.000 ευρώ) με τον οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες. Το σύστημα άμεσης πληρωμής (περισσότερο γνωστό ως φιλικός διακανονισμός) είναι μια συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, που εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις στις αποζημιώσεις για ατυχήματα. Με τον φιλικό διακανονισμό αυτός που δεν ευθύνεται για το ατύχημα, αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία (δείτε το έντυπο της φιλικής δήλωσης). Καλό θα είναι η εταιρεία που θα επιλέξετε για το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας να έχει υπογράψει τον φιλικό διακανονισμό. Τα ονόματα όλων των εταιρειών που είναι μέλη του φιλικού διακανονισμού δημοσιεύονται στη σχετική λίστα της ιστοσελίδας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΕΑΕ).

car insurance

H τιμή, τιμή δεν έχει…
Στην αγορά θα βρείτε πολλές προσφορές, συχνά με τιμές εξάμηνου ασφαλιστικού συμβολαίου ιδιαίτερα χαμηλές. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σκεφτείτε αντικειμενικά, με γνώμονα την κάλυψή σας από συμβάντα που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς και με πιθανές επιπτώσεις που ξεπερνούν τα οικονομικά ζητήματα. Δεν χρειάζεστε ένα συμβόλαιο που είναι χρήσιμο μόνο στους ελέγχους της Τροχαίας και όταν έρθει η δύσκολη στιγμή να νιώσετε μόνοι. Ή να μάθετε ξαφνικά πως μείνατε μετέωρος και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, όπως στην παρακάτω είδηση: Λουκέτο σε ασφαλιστική – στον αέρα 180.000 κάτοχοι αυτοκινήτων

Ορισμένα εργαλεία σύγκρισης τιμών
https://www.cosmote.gr/insurance/car, https://www.pricefox.gr/, https://asfaleies.net.gr/
https://www.asfaleies24.gr/asfaleia-autokinitou/, https://www.comple.gr/asfaleia-autokinitou/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ