top icon
Επικαιρότητα

Αστυπάλαια: στο δρόμο για την «πράσινη» μετάβαση

Έξι μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της χώρας μας με τον Όμιλο Volkswagen για να μετατραπεί η νήσος Αστυπάλαια σε «πράσινη», πλησιάζει η ώρα να παραδοθούν τα πέντε πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό την Τετάρτη 2 Ιουνίου, στην επίσκεψή του στη νήσο Αστυπάλαια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων και την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη υβριδικού συστήματος τριών μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και αιολικών σε συνδυασμό με συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας 2 μεγαβάτ και 7 μεγαβατωρών.

Από τα πέντε πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα παραδοθούν στην Αστυπάλαια, το ένα προορίζεται για μεταφορά εργαζομένων, ενώ ένα ηλεκτρικό scooter θα διευκολύνει την πρόσβασή τους στο Κάστρο του νησιού. Τα υπόλοιπα τρία οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, την αστυνομία και το λιμενικό. Όπως αναφέρθηκε, οι πέντε φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων έχουν εγκατασταθεί γι αυτά, όπως έχει γίνει και με άλλους έξι δημοσίως προσβάσιμους φορτιστές (ένας στο αεροδρόμιο, ένας στο λιμάνι και τέσσερις σε οικισμούς του νησιού.

Όπως είναι ήδη γνωστό σκοπός του προγράμματος είναι τα 1.500 οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κινούνται σήμερα στην Αστυπάλαια να αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-astypalea.gov.gr», η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία περίπου στα τέλη του Ιουνίου.

Το ειδικό σύστημα επιδοτήσεων που ισχύει για το νησί δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και συμπεριλαμβάνει τα κάτωθι

Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος αξίας έως 50.000 ευρώ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται ενίσχυσης 40% και μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ όφελος 3.000 ευρώ μπορούν να έχουν και με την απόσυρση του συμβατικού αυτοκινήτου. Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν τη δυνατότητα επιδότησης 40% και μέχρι 15.000 ευρώ. Η απόσυρση ύψους 4.000 ευρώ είναι υποχρεωτική.

Για αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων και τρίκυκλων, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται επιδότησης 20% και έως 1.000 ευρώ με προαιρετική απόσυρση 800 ευρώ.

Για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με 40% και μέχρι ποσού 800 ευρώ.

Για αγορά φορτιστή νοικοκυριά και ταξί επιδοτούνται με 500 ευρώ κι επιχειρήσεις με 400 ευρώ.

ΑμεΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δικαιούνται τα ίδια ποσά ενίσχυσης με εκείνα της κατηγορίας των φυσικών προσώπων αλλά προσαυξημένα κατά 1.000 ευρώ για αγορά αμιγώς ηλεκτρικών Ι.Χ. και κατά 500 ευρώ για απόκτηση δίκυκλων, τρίκυκλων ή ποδηλάτων.

Φυσικά πρόσωπα και ταξί δικαιούνται την υποβολή μίας αίτησης για ένα ηλεκτρικό όχημα, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα τριών αιτήσεων και απόκτησης έως 30 συνολικά ηλεκτρικών οχημάτων. Εξ αυτών έως 10 ποδήλατα και μέχρι 20 αυτοκίνητα/βαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρουσιάστηκε η επένδυση της VW στην Αστυπάλαια

Πώς η Αστυπάλαια θα γίνει πράσινη

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ