top icon
Επικαιρότητα

Αυτοκίνητο – Ποιες είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας

Δέκα νέες ψηφιακές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει την τελευταία τριετία τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, απλουστεύοντας τις διαδικασίες για ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων.

Δέκα νέες ψηφιακές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει την τελευταία τριετία τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, απλουστεύοντας τις διαδικασίες για ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων. Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε λειτουργία οι ακόλουθες ψηφιακές υπηρεσίες:

Προσωρινή άδεια οδήγησης
Ανανέωση άδειας οδήγησης
Αντίγραφο άδειας οδήγησης λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς
Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου
Ανανέωση άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου
Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας οχήματος
Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου ΙΧ
Σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου της Αθήνας
Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητου οχήματος
Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης

Επόμενες ενέργειες θα είναι η αυτοματοποίηση του συστήματος ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών, η ηλεκτρονική έκδοση καρτών ψηφιακού ταχογράφου, η δημιουργία πλατφορμών για να μπορούμε να διαχειριστούμε τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η υποβολή φακέλων αδειόδοτησης υδατοδρομίων και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής φακέλου αδειοδότησης διεθνών γραμμών λεωφορείων.

Για το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, ένα δύσκολο ζήτημα είναι ότι λόγω τεχνικών ζητημάτων έχουμε έναν μικρό αριθμό υποδομών φόρτισης. Μια ψηφιακή εφαρμογή δίνει την δυνατότητα σε φορείς της αγοράς να αδειοδοτούν τις υποδομές φόρτισης και ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να βρίσκει τους διαθέσιμους φορτιστές εκεί όπου είναι εγκατεστημένοι και να έχει σημαντικά στοιχεία για αυτούς τους φορτιστές. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο στην διεύθυνση https://electrokinisi.yme.gov.gr.

Οι φορείς της αγοράς μπορούν να «ανεβάζουν» στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. δεδομένα όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος ο τρόπος πληρωμής κλπ τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ορατά στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές (για λογισμικό Android και iOS), ενώ το Μ.Υ.Φ.Α.Η. θα αποτελεί το εθνικό σημείο πρόσβασης για τους πολίτες των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ για την αντίστοιχη πληροφόρηση αναφορικά με τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ