top icon
Επικαιρότητα

Δίπλωμα οδήγησης στο κινητό σας: Κατατέθηκε η τροπολογία

Κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές με σκοπό πλέον οι πολίτες να διαθέτουν και σε ηλεκτρονική μορφή, στο κινητό τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές, που λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων φυσικών προσώπων (αποθήκευση στοιχείων που αφορούν στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και στην άδεια οδήγησης οχήματος, κατά περίπτωση με σκοπό την ταυτοποίησή τους στους αρμόδιους φορείς του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα).

Σε προσωπικό πορτοφόλι (wallet) στα κινητά μας τηλέφωνα θα υπάρχουν το δίπλωμα οδήγησης και η ταυτότητα από τα τέλη του Ιουλίου. Η εφαρμογή Wallet μέχρι τώρα χρησιμοποιείται από τους χρήστες για να πληρώνουν ηλεκτρονικά για τα προϊόντα που αγοράζουν χωρίς την χρήση κάποιας κάρτας, μόνο με το κινητό τους τηλέφωνο. Διαδικασίες όπως η απόκτηση διπλώματος, οχήματος και η επανέκδοση εγγράφου θα γίνονται ψηφιακά.

Στόχος είναι διαδικασίες όπως η απόκτηση ενός διπλώματος ή ενός οχήματος και η επανέκδοση ενός εγγράφου λόγω απώλειας να γίνεται ψηφιακά, γρήγορα και απλά. Η ηλεκτρονική εφαρμογή Car Wallet, θα δίνει πρόσβαση πιστοποίησης μέσω του κινητού στα παρακάτω στοιχεία, έχοντας νομική ισχύ σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία: άδεια οδήγησης (δίπλωμα), παραβάσεις και τους βαθμούς στο point system, ιστορικό συντήρησης του οχήματος, άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (μέχρι τέλος 2022), βεβαίωση τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) μέχρι τέλος 2022 και ασφαλιστήριο συμβόλαιο από το 2023.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ