top icon
Επικαιρότητα

Δοκιμαστικά δρομολόγια για το ηλεκτρικό λεωφορείο της Irizar

Το πρωινό της 19ης Ιουλίου το Irizar ie tram βρέθηκε στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Ρουφ, όπου και πραγματοποίησε μια μικρή δοκιμαστική διαδρομή παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ένα ακόμη δωδεκάμετρο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο ευρωπαϊκής τεχνολογίας, το Irizar ie tram, πραγματοποιεί δοκιμαστικά δρομολόγια στην Γραμμή 2 (Παγκράτι- Κυψέλη). Το τέταρτο κατά χρονολογική σειρά ηλεκτρικό λεωφορείο δοκιμάζεται αυτή την περίοδο στους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να ελεγθεί η αξιοπιστία και η λειτουργικότητά του στα δρομολόγια της ελληνικής πρωτεύουσας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσημης πρόσκλησης που έστειλε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πριν περίπου ένα χρόνο στους κατασκευαστές για την δοκιμή ηλεκτρικών λεωφορείων σε ελληνικό έδαφος, πριν λάβει χώρα ο σχετικός διαγωνισμός.

Το ομολογουμένως εντυπωσιακής εμφάνισης όχημα είναι ένα Irizar ie tram της Irizar e-mobility, θυγατρικής του φημισμένου Irizar Group που εδρεύει στην Ισπανία. Το αυτοκίνητο ήρθε στην Ελλάδα μέσω του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και ακολούθως η δωρεάν χρησιμοποίησή του για δοκιμαστική λειτουργία έγινε δεκτή.

Irizar

Οι εκδόσεις του Irizar ie tram, που συνδυάζει τις δυνατότητες ενός λεωφορείου με την ευελιξία ενός τραμ, είναι πολυάριθμες. Με μήκος από 12 έως 18 μέτρα (αρθρωτή έκδοση) μπορεί να μεταφέρει από 105 ως 155 επιβάτες.

Irizar

Το εσωτερικό του είναι άνετο, ενώ διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και είναι απολύτως προσβάσιμο σε όλους χάρη στο χαμηλό του κατώφλι. Εκτός από το ισπανικό ηλεκτρικό λεωφορείο, στους δρόμους της Αθήνας έχουν δοκιμαστεί επίσης οι προτάσεις των των κινεζικών Yutong και BYD, καθώς και της πολωνικής εταιρείας Solaris.

Irizar

Οι μπαταρίες υψηλής πυκνότητας και μεγάλης διάρκειας ζωής είναι ιόντων λιθίου LTO (Lithium Titanate). Ο κινητήρας μόνιμου μαγνήτη 230 kW αρκεί για να ικανοποιήσει τις λειτουργικές απαιτήσεις. Το σύστημα κλιματικού ελέγχου είναι της Hispacold, σχεδιασμένο για ηλεκτρικά οχήματα με μηδενικές εκπομπές (φωτογραφίες: Σπύρος Χατήρας, eurokinissi)

Irizar

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Euro 7 - Ευρώπη - Εκπομπές ρύπων
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ