top icon
Επικαιρότητα

Ελλάδα και αυτοκίνητο: τί αλλάζει από το φθινόπωρο

Σταδιακή μείωση των τεκμηρίων ως την πλήρη εξάλειψή τους σε βάθος τετραετίας, αυστηρότερη εφαρμογή του ΚΟΚ στα θέματα της οδικής ασφάλειας και «κυνήγι» στους οδηγούς που καπνίζουν έχοντας ανήλικους επιβάτες μέσα στο αυτοκίνητο.

Οδική ασφάλεια

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το αυτοκίνητο (και για ακριβολογούμε, η κατοχή και η χρήση του) έχει απασχολήσει τρεις φορές την επικαιρότητα και όλο αυτό θα ήταν ευχάριστο, αν δεν υπήρχαν τα τροχαία ατυχήματα του καλοκαιρού σε μεγαλύτερη συχνότητα από την περισυνή. Είναι σαφές ότι τα ζητήματα οδικής ασφάλειας είναι προτεραιότητα για όλους, γεγονός που τονίστηκε σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο, από τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν επιτρέπονται θάνατοι από μη χρήση κράνους και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων, σε πρώτη φάση μειώνοντας τον ΦΠΑ για να γίνει η απόκτησή του πιο οικονομική. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν νεώτερα για το θέμα αυτό, ενώ αναμένεται και μια περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για τις πιο επικίνδυνες από τις τροχαίες παραβάσεις.

Κράνη και οδική ασφάλεια

Τεκμήρια

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κάθε χρόνο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις πισίνες, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και το βοηθητικό προσωπικό, ώσπου αυτά να εξαλειφθούν οριστικά από το φορολογικό μας πεδίο σε βάθος τεσσάρων χρόνων. Θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογούμενων, το οποίο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες και να επιβάλλει δικαιότερο φόρο. Η σχετική διάταξη συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Ακόμη δεν είναι σαφές πώς θα γίνει πράξη η σταδιακή κατάργηση. Πιθανά μέσω μείωσης 25% περίπου κάθε χρόνο, ώσπου να επέλθει η κατάργηση από το φορολογικό έτος 2022.

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο…

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καπνίζουμε μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμη κι όταν είμαστε μόνοι σε αυτό. Εκτός από την προσοχή μας που ενδεχομένως αφαιρείται, υπάρχει και η μυρωδιά στο εσωτερικό του εξαιτίας του τσιγάρου, η οποία δύσκολα απομακρύνεται και βρωμίζει το χώρο. Για όλα αυτά, το Υπουργείο επιχειρώντας να θέσει τέλος στη κακιά συνήθεια χιλιάδων οδηγών, πρόκειται να εφαρμόσει σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι οδηγός ή όχι. Το πρόστιμο διπλασιάζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Στους οδηγούς που παραβιάζουν τους κανόνες, θα επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Μάλιστα, οι ατμιστές (όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα) δε φαίνεται να εξαιρούνται από την απαγόρευση καπνίσματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ