top icon
Επικαιρότητα

Επίσημη έναρξη σήμερα από την Χάλκη του προγράμματος «Gr-eco islands»

Συμβολική σημασία, που αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε πλέον τα ενεργειακά ζητήματα ως χώρα, έχει η επισημη έναρξη από το νησί της Χάλκης του προγράμματος Gr-eco islands παρουσία του Πρωθυπουργού.

Η έναρξη την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου του προγράμματος Gr-eco Islands από την Χάλκη, παρουσία του Πρωθυπουργού, έχει συμβολική σημασία. Το ακριτικό νησί, για το οποίο έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ, Vodafone και οι γαλλικές εταιρείες Citroen-Akuo Energy-Vinci, θα είναι το πρώτο που θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η φιλοδοξία μετατροπής του νησιού σε αμιγώς «πράσινο», έχει σκοπό να μειώσει δραστικά το ενεργειακό του αποτύπωμα, με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στόλο ηλεκτρικών οχημάτων. Το πρόγραμμα προχωρά με την συνεργασία των ΔΕΗ, ομίλου Συγγελίδη-Citroen, Akuo Energy Greece, Omexom – Vinci Energies, Vodafone και ALD Automotive. Οι προναφερόμενες εταιρείες αυτές υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο τον Ιούλιο του 2021.

Στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το συνολικό ποσό της δωρεάς προς τους κατοίκους και τον Δήμο της Χάλκης ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Τα πεδία εφαρμογής του προγράμματος Gr-eco Islands στη Χάλκη είναι τα κάτωθι: Κάλυψη αναγκών ηλεκτροδότησης του νησιού μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος ενός μεγαβάτ, με το οποίο θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών του νησιού. Ο Δήμος Χάλκης και οι κάτοικοι έχουν συστήσει ενεργειακή κοινότητα για να συμμετάσχουν στα οφέλη αυτής της κίνησης. Το κόστος εγκατάστασης αναλαμβάνει η ΔΕΗ, με τη διαχείριση στις AKUO Energy και OMEXOM/Vinci Energies.

Ηλεκτροκίνηση
Δωρεά έξι ηλεκτρικών οχημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες της Χάλκης, από τον όμιλο Συγγελίδη και την ALD Automotive. Επίσης, θα εγκατασταθούν τέσσερις φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στον λιμένα του νησιού.

Τηλεπικοινωνίες
Αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε 5G από τη Vodafone, ενέργεια που θα επιτρέψει ανάπτυξη τηλεϊατρικής, δράσεων τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές της Χάλκης και για τα παιδιά που θα μετέχουν σε καλοκαιρινά camps στο νησί.

Τουρισμός
Τμήμα των θαλάσσιων μετακινήσεων το καλοκαίρι θα πραγματοποιείται με ένα ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος. Αυτό θα διαθέτει ενσωματωμένα πάνελ φωτοβολταϊκών και θα φορτίζει με την ηλιακή ενέργεια ή με την παροχή ρεύματος.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ