top icon
Ελλάδα

Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών: Τι είναι η γαλάζια σταγόνα;

Στους χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου, οδηγοί και επιβάτες μπορούν να πιουν δωρεάν, φρέσκο, πόσιμο νερό.

Η Ολυμπία Οδός, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που το ονομάζει «Νερό από τον αέρα», προσφέροντας τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να απολαύσουν φρέσκο, πόσιμο νερό, σε 11 σημεία στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου από την Αθήνα έως και την Πάτρα.

Στόχος της εταιρείας, που διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, είναι να αναβαθμίσει την ταξιδιωτική εμπειρία μέσω της δωρεάν παροχής καθαρού, φρέσκου, πόσιμου και υψηλής ποιότητας δροσερού νερού που παράγεται από την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.

Αθηνών-Πατρών

Το σύστημα στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και αποτελείται από δύο Hydropanels που μέσω ενός συμπιεστή μετατρέπουν τους υδρατμούς του αέρα σε νερό. Το νερό στη συνέχεια εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία τα οποία το καθιστούν κατάλληλο για πόση. Το σύστημα διαθέτει και ψύκτη που εξασφαλίζει δροσερό νερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ταξιδιώτες το μόνο που χρειάζονται να έχουν μαζί είναι τα δικά τους μπουκαλάκια-παγούρια.

Σε ποια πάρκινγκ προσφέρεται δωρεάν νερό

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2021 και λειτούργησε πιλοτικά στο χώρο υγιεινής και στάθμευσης στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας (Χ.Θ. 50,8). Η θετική ανταπόκριση των ταξιδιωτών στο «Νερό από τον Αέρα» οδήγησε στην επέκταση του προγράμματος σε 10 ακόμα χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου και συγκεκριμένα:

Στην κατεύθυνση προς Πάτρα:

  • Χ.Θ. 34,7 (Νέα Πέραμος)
  • Χ.Θ. 67,1 (Άγιοι Θεόδωροι)
  • Χ.Θ. 90,2 (Αρχαία Κόρινθος)
  • Χ.Θ. 129,6 (Λυκοποριά)
  • Χ.Θ. 159,2 (Διακοπτό)

Στην κατεύθυνση προς Αθήνα:

  • Χ.Θ. 50,8 (Κακιά Σκάλα)
  • Χ.Θ. 65,5 (Άγιοι Θεόδωροι)
  • Χ.Θ. 117,45 (Ξυλόκαστρο)
  • Χ.Θ. 135 (Λυγιά)
  • Χ.Θ. 158,9 (Διακοπτό)
  • Χ.Θ. 185,3 (Λαμπίρι)

Με σήμα τη γαλάζια σταγόνα

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών τα κτήρια των χώρων στάθμευσης που διαθέτουν εξοπλισμό για «Νερό από τον αέρα» σημαίνονται με μια χαρακτηριστική γαλάζια σταγόνα. Όποιος λοιπόν αντικρίσει αυτό το σήμα, πρέπει να γνωρίζει πως μπορεί να απολαύσει ελεύθερα, καθαρό και δροσερό νερό.

Αθηνών-Πατρών

Στον διαδραστικό χάρτη olympiaodos.gr, μπορεί ο καθένας να βρει τα 11 σημεία όπου παρέχεται νερό.

Με το καινοτόμο αυτό έργο συνδυασμού Hydropanel και ψύκτη, έχουν επιτευχθεί τα εξής 5 σημαντικά αποτελέσματα:

  1. Ημερήσια παραγωγή έως 10 λίτρα πόσιμου και δροσερού νερού/ σύστημα.
  2. Υψηλής ποιότητας νερό, βάσει των αυστηρών οδηγιών των διεθνών οργανισμών EPA και FDA, καθώς και των ελέγχων του Γενικού Χημείου Κράτους.
  3. Άμεση παρακολούθηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου νερού, μέσω της εφαρμογής SOURCE.
  4. Μείωση χρήσης πλαστικού, καθώς οι ταξιδιώτες δε χρειάζεται πλέον να αγοράζουν εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού για να ξεδιψάσουν, αλλά χρησιμοποιούν τα δικά τους δοχεία.
  5. Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με πλήρη ενεργειακή αυτονομία για την παραγωγή και την ψύξη του νερού, καθώς δεν απαιτείται η διασύνδεση σε κανένα δίκτυο, νερού ή ενέργειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ