top icon
Επικαιρότητα

Φιναλίστ το Ηράκλειο και τα Νέα Μουδανιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Δύο ελληνικοί Δήμοι, το Ηράκλειο στην Κρήτη και τα Νέα Μουδανιά στη Χαλκιδική, αναδεικνύονται υποψήφιοι προς βράβευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020.

Δύο ελληνικοί Δήμοι, το Ηράκλειο στην Κρήτη και τα Νέα Μουδανιά στη Χαλκιδική, αναδεικνύονται υποψήφιοι προς βράβευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020, τη διευρυμένη ευρωπαϊκή εκστρατεία για βιώσιμους τρόπους μεταφοράς και μετακινήσεων, που προωθεί η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το θέμα της εκστρατείας για το 2020 είναι η «Κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους» και αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυρήνες πολιτικής του υπουργείου.

Συνολικά, θα δοθούν 4 βραβεία: Βραβείο Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020–Κατηγορία «μεγάλες πόλεις», Βραβείο Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020–Κατηγορία «μικρές πόλεις», Βραβείο Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας. Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων των τελικών νικητών στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 19 Απριλίου 2021. Οι τελικές τριάδες των πόλεων επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κινητικότητας και των μεταφορών και οι τέσσερις νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής απονομής βραβείων.

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης εντάσσεται στην τελική τριάδα πόλεων – φιναλίστ στην κατηγορία «Αστική Οδική Ασφάλεια». Η επιτροπή αξιολόγησης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εντυπωσιάστηκε από τα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης των μετακινήσεων που λειτούργησαν, σε συνάρτηση με την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων κοντά σε σχολεία. Αυτή η πρακτική μάλιστα, σημειώνει η επιτροπή, οδήγησε και άλλους φορείς και οργανισμούς -όπως τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης- να ζητήσουν τη λήψη παρόμοιων μέτρων.

Ο Δήμος Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής εντάσσεται στην τελική τριάδα πόλεων στην κατηγορία «μικρές πόλεις». Η επιτροπή αξιολόγησης κάνει ειδική αναφορά στη μεγάλη γκάμα μέτρων μόνιμης βιώσιμης κινητικότητας που παρουσίασε ο Δήμος και ειδικότερα στη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, περιπτέρων και σταθμών στάσης και ξεκούρασης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των πεζοδρομίων της πόλης.

Επισημαίνεται ότι παρόλο που η εκστρατεία του 2020 διεξήχθη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η συνολική συμμετοχή των Δήμων ήταν μεγάλη (2.945 πόλεις). Η Ελλάδα μάλιστα κατάφερε να αυξήσει τις δικές της συμμετοχές κατά 1 πόλη (σύνολο ελληνικών συμμετοχών 87 πόλεις), καθώς και να κατακτήσει την 4η θέση στο σύνολο των Δήμων που πληρούν τα κριτήρια για βράβευση (35 από τις συμμετέχουσες πόλεις εντάχθηκαν σε αυτήν την κατηγορία). Δελτίο Τύπου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ