top icon
Επικαιρότητα

Φοροδιαφυγή ΦΠΑ σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διαπίστωσε εκ νέου φοροδιαφυγή σε υψηλό ποσοστό εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, για τα οποία ελέγχθηκε αν καταβλήθηκε ο ΦΠΑ.

Από τις απαντήσεις των ξένων αρχών που έλαβε το τελωνείο το διάστημα από 1 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021, προκύπτει ότι σε ποσοστό 34,2% δεν καταβλήθηκε ο οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Το μέσο πρόστιμο που καταλογίστηκε ανά όχημα ήταν 6.011 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελωνειακές παραβάσεις και τα οφειλόμενα πρόστιμα «ακολουθούν» το όχημα. Αν δηλαδή ένας πελάτης αγοράσει ένα αυτοκίνητο για το οποίο ο εισαγωγέας έμπορος μεταχειρισμένων έχει διαπράξει φοροδιαφυγή /λαθρεμπορία στο τελωνείο και αυτό ανακαλυφθεί μεταγενέστερα, το όχημα δεσμεύεται από το κράτος, ωσότου εξοφληθούν όλα τα πρόστιμα και τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα.

Αν τυχόν ο τελωνισμός πραγματοποιήθηκε (εικονικά) στο όνομα του αγοραστή, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς το τελωνείο στρέφεται μόνο κατά αυτού. Πηγή: Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ)

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ