top icon
Επικαιρότητα

H Αστυπάλαια «ταξίδεψε» στη Γλασκώβη και τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Η Αστυπάλαια, το πρώτο «έξυπνο και πράσινο» νησί στον κόσμο, ταξίδεψε μέχρι τη Γλασκώβη και τη Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή – COP26.

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός του νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως αυτός εξελίσσεται μέσα από το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», που από κοινού υλοποιούν η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group, ξεπέρασε για μία ακόμα φορά τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Νίκος Κομηνέας, βρέθηκε πριν μερικές μέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με στόχο να μοιραστεί με την παγκόσμια κοινότητα τις πρώτες διαπιστώσεις αλλά και το όραμα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, για το πρόγραμμα, το πρώτο του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο, που ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο.

Aστυπάλαια Volkswagen

Σε παρουσίασή του με τίτλο «Πολιτικές Υπαίθρου και Κλιματική Αλλαγή», ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιοχές της υπαίθρου και δη τα νησιά, στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Αφού έδωσε μία σφαιρική εικόνα της οικονομίας, του χαρακτήρα και των υποδομών της Αστυπάλαιας σήμερα, αναφέρθηκε στις πολύ θετικές προοπτικές και τα πρώτα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.

Aστυπάλαια Volkswagen

Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σταδιακή αντικατάσταση των αυτοκινήτων του νησιού από ηλεκτρικά, τη διάδοση της έξυπνης κινητικότητας μέσα από προηγμένες εφαρμογές τηλεματικής και την αντικατάσταση των ρυπογόνων πετρελαιογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από ένα περιβαλλοντικά ουδέτερο σύστημα. Σε πρώτη φάση, το σύστημα αυτό θα προσφέρει «πράσινη» ενέργεια για την υποδομή φόρτισης ενώ μακροπρόθεσμα, θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ