top icon
Ελλάδα

Η παράβαση που κάνουν οι μισοί οδηγοί και έχει πρόστιμο 700€

Πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες και συγχρόνως σοβαρές παραβάσεις που κάνουν οι Έλληνες οδηγοί. Οι περισσότεροι αγνοούν ότι το πρόστιμο είναι «τσουχτερό».

Στον δρόμο, οι οδηγοί οχημάτων και δικύκλων επιβάλλεται να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να σέβονται τους υπολοίπους χρήστες του οδικού δικτύου. Δυστυχώς, στη χώρα μας, η νομοθεσία τηρείται στον ελάχιστο βαθμό, με την Τροχαία να καταγράφει χιλιάδες κλήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Μία από τις πιο σύνηθες παραβάσεις των Ελλήνων οδηγών είναι η καταπάτηση των γραμμών διάβασης στα φανάρια. Σε όλο το οδικό δίκτυο, παρατηρούμε καθημερινά τους οδηγούς να πατούν με τα οχήματά τους τις διαβάσεις κατά την αναμονή στους φωτεινούς σηματοδότες, παρότι προτεραιότητα έχουν οι πεζοί.

πρόστιμο

Με βάση τον ΚΟΚ, η παραβίαση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι πεζοί αναγκάζονται να ελίσσονται ανάμεσα στα οχήματα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αρκετά ατυχήματα. Αυτό συμβαίνει, διότι τα υπόλοιπα αυτοκίνητα και ειδικά οι αναβάτες μοτοσυκλετών δεν τους αντικρίζουν εγκαίρως και έτσι τους παρασύρουν.

700€ και αφαίρεση διπλώματος

Όπως αναφέρει ο ΚΟΚ στο Άρθρο 6, ο οδηγός, όταν είναι αναμμένος ο κόκκινος φωτεινός σηματοδότης, υποχρεούται να σταματήσει προ της ειδικής γραμμής διακοπής αυτής ή, αν δεν υπάρχει τέτοια, σε αρκετή απόσταση από το σηματοδότη, ώστε η σηματοδότηση να είναι σε αυτόν ευχερώς ορατή, να παραμείνει δε σε στάση μέχρις ότου ανάψει το πράσινο φως. Επίσης υποχρεούται να μην εισέρχεται στον οδικό κόμβο ούτε να κινείται πάνω στις διαβάσεις πεζών, εάν ο σηματοδότης είναι τοποθετημένος στο μέσο ή στην απέναντι πλευρά του κόμβου.

Διαβάστε επίσης: Nέος ΚΟΚ: Με ποιες παραβάσεις χάνεις την άδεια οδήγησης για 5 χρόνια

Σε περίπτωση που ο οδηγός παραβεί την παραπάνω διάταξη, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ