top icon
Επικαιρότητα

Η συμβολή του Πράσινου Ταμείου στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Η συμβολή του Πράσινου Ταμείου στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και την εξέλιξη των σχετικών προγραμμάτων που έχει αναλάβει ο οργανισμός είναι πολύ σηματική για το επιδιωκώμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας.

Σχετικά με τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέστη εφικτό να εκτελεστεί μέσα σε 20 ημέρες και χωρίς παράταση η σχετική πρόσκληση με αποτέλεσμα 328 από τους 332 δήμους, να έχει εξασφαλίσει τους χρηματικούς πόρους να εκπονήσει τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Αυτά αφορούν σε 10.290 διαφορετικά σημεία φόρτισης σε 246 δήμους και άλλα 1.820 σε 82 μικρότερους δήμους.

Σχετικά με τις δράσεις για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο (η πρόσκληση δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021), στις οποίες εμπίπτουν και οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, κατά τους τελευταίους 26 μήνες, το Πράσινο Ταμείο έχει βγάλει τις περισσότερες προσκλήσεις στην ιστορία του. Στις τρέχουσες προσκλήσεις οι 21 δήμοι που εκπόνησαν επιτυχώς και έγκαιρα τα ΣΦΗΟ έχουν ήδη εξοφληθεί και αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός η συντριπτική πλειοψηφία τους θα έχει προλάβει να έχει εκπονήσει τα σχέδια εγκαίρως (η πρόσκληση ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 αλλά ίσως υπάρξει και παράταση λίγων εβδομάδων αν αυτό καταστεί αναγκαίο). Ωστόσο, για τα 12.100 σημεία φόρτισης συνολικά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης για την προμήθεια υλικού.

prasino tameio

Σε ότια αφορά στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), δόθηκε ζωή και σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο του 2016. 96 δήμοι έχουν εξοφληθεί και αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτροκίνηση ήρθε να πατήσει πάνω στα σχέδια που προηγήθηκαν, με δαπάνες του Πράσινου Ταμείου, κάτι που ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ανακοινώσεις στο δεύτερο τετράμηνο του 2022 για τα σχέδια αστικής προσβασιμότητας. Πηγή: Πράσινο Ταμείο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ