top icon
Επικαιρότητα

Καύσιμα: το λαθρεμπόριο καλά κρατεί

Το λαθρεμπόριο καυσίμων συνεχίζει να ανθεί στη χώρα μας, παρά τα εντατικά μέτρα ελέγχου που κατά καιρούς έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η παραβατικότητα στην ελληνική αγορά καυσίμων που πάντα υπήρχε, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από το 2012 και μετά, όταν οι κυβερνήσεις μπροστά στην κρατική οικονομική καταστροφή αποφάσισαν την περαιτέρω αύξηση των φόρων. Οι πιο δημοφιλείς (και επικερδείς) παραβάσεις είναι η παράνομη πώληση πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας σαν diesel κίνησης, η νοθεία και οι «επεξεργασμένες» αντλίες καυσίμων. Μαϊμού εξαγωγές βυτιοφόρων στα βόρεια σύνορά μας και τουλάχιστον αμφιλεγόμενοι εφοδιασμοί πλοίων δυσχεραίνουν ιδιαίτερα τη συνέχεια, παρά τις πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες των διωκτικών αρχών. Επιπρόσθετα, ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει πλέον και το λαθρεμπόριο στο υγραέριο, εξαιτίας της επιβολής υψηλού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης (430 ευρώ ανά μετρικό τόνο).

Συνέπεια των προαναφερόμενων δεινών ήταν να μειωθούν οι πωλήσεις καυσίμων στην ελληνική αγορά κατά 38%, γεγονός που ανάγκασε τις μη παραβατικές επιχειρήσεις να μειώσουν και άλλο το εύρος του κέρδους τους, αφού αυξήθηκαν τα φαινόμενα διάθεσης προϊόντων καυσίμων σε «πονηρές» τιμές. Επίσης, ταλαιπωρούνται σκληρά αρκετές μικρές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που ήδη κινδυνεύουν εξαιτίας της πολύχρονης κρατικής οικονομικής κρίσης, όπως και πολλά πρατήρια καυσίμων. (Πηγή: Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας)

Στο αρχείο pdf που ακολουθεί, διαβάστε τις θέσεις του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ