top icon
Επικαιρότητα

Kαύσιμα – τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται για τον Ιούλιο

Τα σενάρια που εξετάζονται για τα καύσιμα προβλέπουν τη συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο. Επίσης, την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο όγκος των πωλήσεων καυσίμων καταγράφει πτωτικές τάσεις και τον Μάιο. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης ανέρχονται στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, χωρίς δηλαδή να καταγράφεται μείωση της ζήτησης, ενώ αντίθετα μειωμένη ήταν η ζήτηση βενζίνης. Κατά συνέπεια συρρικνώθηκαν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τα οποία ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ από την εν λόγω πηγή (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα πετρελαιοειδή). Παράλληλα, τονίζουν ότι «η ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου θα δώσει μικρή ανάσα στις τιμές των καυσίμων, αλλά αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μας καθησυχάζει, καθώς ουδείς γνωρίζει τη διάρκειά του».

Όπως φαίνεται, «χτίζεται» σιγά σιγά δημοσιονομικός χώρος, καθώς η καλή πορεία των εσόδων του Μαΐου δείχνει να επιτρέπει μια νέα δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να ληφθούν τα επίσημα στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο πριν από τις τελικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Συγκεκριμένα κατέγραψαν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,748 δισ. ευρώ, με το 43% αυτών (755 εκατ. ευρώ) να αφορούν υπερεισπράξεις από ΦΠΑ, που βοηθούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου για νέο πακέτο στήριξης το οποίο, όπως φαίνεται, θα είναι στον τομέα των καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των 35-55 ευρώ στη βενζίνη για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ «καλύπτει» την περίοδο Απριλίου–Ιουνίου.

Τι εξετάζεται
Εφόσον λοιπόν τα οριστικά στοιχεία δείξουν ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα ενεργοποιηθούν από τον Ιούλιο νέα μέτρα στήριξης. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν τη συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο. Επίσης, την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο, μέτρο το οποίο ισχύει και για τον τρέχοντα μήνα και ουσιαστικά βοήθησε στη διατήρηση της κατανάλωσης. Τέλος, εξετάζεται η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί, με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση. Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ