top icon
Επικαιρότητα

«Κινούμαι Ηλεκτρικά» – πώς πήγαν οι δύο πρώτοι μήνες

Πέρασαν δύο μήνες από τις 24 Αυγούστου, ημερομηνία που άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και είναι ευκαιρία να δούμε τί έχουμε μέχρι τώρα.

Το ενδιαφέρον του κοινού για την ηλεκτροκίνηση είναι ικανοποιητικό, αν και δεν ξεχωρίζει σε απόλυτους αριθμούς. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 7.900 αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ ο τζίρος των πωλήσεων με βάση τις αιτήσεις αυτές ξεπερνά κατά τι τα 39 εκατομμύρια ευρώ. Ως τώρα έχουν εγκριθεί περίπου 2.650 αιτήσεις, αριθμός που συνεπάγεται μια απορρόφηση κονδυλίων ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ (το συνολικό κονδύλι του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που θα «τρέξει», και το 2021 είναι 100 εκατομμύρια ευρώ). Η μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων (το 75%, δηλαδή λίγο περισσότερες από 5.900) αφορά στα ηλεκτρικά ποδήλατα. Αντίστοιχα, το 18% των αιτήσεων (1.420) σχετίζεται με τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων (37,07%) προέρχεται από τον νομό Αττικής. Ακολουθούν τα νησιά (17,65%) και ο νομός Θεσσαλονίκης (12,01%).

Οι αιτήσεις για χορήγηση επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ταξί και επαγγελματικών vans ανέρχονται σε 540. Μοιάζουν λίγες, ωστόσο μέσα σε δύο μόλις μήνες ξεπέρασαν την επίδοση μιας ολόκληρης τετραετίας στον τομέα των ηλεκτρικών τετράτροχων (ήταν 522) κι αυτό είναι ένα αποτέλεσμα ενθαρρυντικό για τη συνέχεια. Από τις αιτήσεις αυτές οι 501 αφορούν επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, οι 35 επαγγελματικά vans και 4 αμιγώς ηλεκτρικά ταξί. Oι αιτήσεις για την απόκτηση φορτιστών οχημάτων με επιδότηση ανέρχονται σε 181. Όσο για τον αριθμό των αποσύρσεων αυτοκινήτων, δικύκλων και τρικύκλων, έφτασε τις 988 μονάδες (681 δίτροχα και 307 αυτοκίνητα).

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ