top icon
Ελλάδα

Κρατικό app για τα σημεία φόρτισης στην Ελλάδα

Εφαρμογή για τα διαθέσιμα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα παρουσιαστεί στις επόμενες μέρες.

Τη δημιουργία εφαρμογής, σε περιβάλλον android και ios, η οποία θα υποδεικνύει στον οδηγό ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου τα διαθέσιμα σημεία φόρτισης, προανήγγειλε ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου Ηλεκτροκίνησης. Αυτή ήταν μία από τις ειδήσεις που ανέδειξε το 6οEcomobility Conference, το οποίο φιλοξενείται σήμερα 18 Ιανουαρίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια ιδανική συγκυρία, ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο κ.  Νικηφόρος Χαραγκιώνης, εκ μέρους του μουσείου, το οποίο στα εκθέματά του φιλοξενεί ένα δείγμα του πρώτου στον κόσμο ηλεκτρικού αυτοκινήτου παραγωγής, του made in Greece Enfield 8000.

6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

Η σχετική εφαρμογή που θα παρουσιαστεί στις αμέσως επόμενες μέρες θα περιλαμβάνει τα 8.900 σημεία φόρτισης που μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι διαθέσιμα ύστερα και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη χρηματοδότηση των Δήμων όλης της χώρας ώστε να τοποθετήσουν σε σωστά χωροθετημένα σημεία σταθμοί ανεφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων.

Υπενθυμίζουμε πως αυτό έγινε εφικτό καθώς όλοι οι δημόσιοι φορτιστές καταγράφονται στο Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμα σε πληθώρα ζητημάτων γύρω από την ηλεκτροκίνηση, μεταξύ των οποίων και τη σύμβαση για την προμήθεια 300 ηλεκτρικών λεωφορείων, η οποία χρηματοδοτείται στο σύνολό της από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Το θέμα των ηλεκτρικών ταξί, τα οποία επιδοτούνται με 22.000 ευρώ, ήταν κι αυτό στην ατζέντα. Εν προκειμένω ο Υπουργός ανέφερε πως είναι δικαιολογημένοι οι προβληματισμοί των οδηγών ταξί στο θέμα του ανεφοδιασμού και σχολίασε σχετικά πως για τη δημιουργία των κατάλληλων σταθμών φόρτισης «την μπάλα την έχουν τώρα οι δήμοι».

Τέλος έθιξε έναν ακόμα πολύ σημαντικό τομέα, εκείνον της φέρουσας ικανότητας του δικτύου με τον πολλαπλασιασμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Πρέπει να σκεφθούμε εκτός πλαισίου», ανέφερε σχετικά και εφόσον ο ΔΕΔΗΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον συγκεκριμένο τομέα, Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, ζήτημα για το οποίο αναμένουμε προσεχώς κάποια νεώτερα.

Για το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, ο κ.Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΔΔΗΕ, στη συνέχεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε στην επάρκεια του δικτύου, τονίζοντας πως ήδη αυτή τη στιγμή μπορεί να σηκώσει 1,2 εκατομμύριο φορτιστές.

6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

Περισσότερα από 2000 σημεία δημόσιας φόρτισης

Στο επόμενο πάνελ του 6ου Συνεδρίου Ηλεκτροκίνησης, του οποίου χορηγός είναι οι 4ΤΡΟΧΟΙ, το «παρών» έδωσε η κ.Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, η οποία αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που μέσα σε λίγα χρόνια εκτόξευσε το μερίδιο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της ελληνικής αγοράς από 0,4 σε 8% για την περασμένη χρονιά (αν εξαιρέσουμε τα plug-in, τα αμιγώς ηλεκτρικά αντιπροσωπεύουν το 3% των πωλήσεων της περασμένης χρονιάς). Αναφορά έγινε επίσης στον αριθμό των δημόσιων φορτιστών τα οποία από 58 που ήταν το 2019, έχουν σήμερα ξεπεράσει τους 2.000, ενώ επεσήμανε πως για τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης επιτεύχθηκαν χάρη στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και των Δήμων. Τέλος είπε πως ο σχεδιασμός για την ηλεκτροκίνηση συνεχίζεται και για μετά το ορόσημο του 2030 ενώ σχολίασε πως «καημός μου είναι πως όλα όσα φέρνει η ηλεκτροκίνηση δεν παράγει εγχώρια προστιθέμενη αξία» γι αυτό και δεσμεύτηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να επιδοτηθούν όσοι ενδιαφέρονται να προβούν σε παραγωγικές επενδύσεις γύρω από την ηλεκτροκίνηση.

Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Βασιλάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων αναφέρθηκε στα εξαιρετικά κίνητρα για την επιδότηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την ανάγκη να κατευθύνουμε τους επαγγελματίες, που διανύουν πάρα πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης. Σημείωσε πως σε περίπου δύο χρόνια οι τιμές των ηλεκτρικών θα είναι αντίστοιχες των συμβατικών, όχι γιατί τα πρώτα θα φθηνύνουν, αλλά γιατί τα θερμικά, λόγω των κανονισμών για τις εκπομπές, ακριβαίνουν χρόνο με το χρόνο. ΟΙ επιδοτήσεις, επεσήμανε, δεν θα υπάρχουν για πάντα, όσο οι πωλήσεις των ηλεκτρικών θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

Η εκδήλωση συνεχίζεται με πληθώρα ακόμα ομιλητών μεταξύ των οποίων οι Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης ΔΕΗ, Σπύρος Κιαρτζής, Διευθύνων Σύμβουλος, Helpe Future & Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας,  HELLENiQ ENERGY, Ηλίας Πετρής, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης, NRG, Δημήτρης Καββούρης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Συγγελίδη.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης
  • 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης
  • 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης
  • 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης
  • 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ