top icon
Επικαιρότητα

Μνημόνιο συνεργασίας για νέα πίστα στην Μεγαλόπολη

Μνημόνιο συνεργασίας, με αντικείμενο την αξιοποίηση του νυν χώρου της πίστας Motocross στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, με την κατασκευή μιας νέας διεθνών προδιαγραφών για όλο τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, υπογράφτηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μνημόνιο συνεργασίας, με αντικείμενο την αξιοποίηση του νυν χώρου της πίστας Motocross στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, με την κατασκευή μιας νέας, διεθνών προδιαγραφών, για όλο τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, υπογράφτηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΑΕ, Γιάννη Μπούκη.

Η πίστα στη Μεγαλόπολη, που βρίσκεται εντός έκτασης η οποία σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ ΑΕ, πρόκειται να μεταβιβαστεί στην εταιρεία ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο εκτέλεσης Προγραμματικής Σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/20, όπως κυρώθηκε με τον ν. 4956/22.

Ακολούθως, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που θα συνυπογραφεί, θα συνεργασθεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υφυπουργείο Αθλητισμού για την κατασκευή νέας πίστας που θα αποτελέσει διεθνές κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού (για αγωνιστική μοτοσυκλέτα, 4×4, mountain bike και άλλες δράσεις εκμάθησης μηχανοκίνητων αθλημάτων και Οδικής Ασφαλείας), με όλες τις απαραίτητες υποδομές λειτουργικής εγκατάστασης.

Η νυν πίστα Motocross κατασκευάστηκε το 1994 και βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των επιφανειακών ορυχείων λιγνίτη στο οροπέδιο-κοιλάδα της Μεγαλόπολης, νότια της κοινότητας Πλάκας. Συνολικά καταλαμβάνει έκταση 93 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 51 είναι ο ευρύτερος αγωνιστικός χώρος και τα υπόλοιπα εξυπηρετούν τους αθλητές (χώρος στάθμευσης), τους θεατές και τους διοργανωτές. To 2021 (31/7-1/8), με τη στήριξη της Ομοσπονδίας ΑΜΟΤΟΕ, του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross Junior 2021. Μια σπουδαία, θεαματική διοργάνωση, με έξι αγωνιστικά σκέλη, στην οποία συμμετείχαν 128 πληρώματα από 22 χώρες, που τοποθέτησε τη χώρα μας δυναμικά και στον χάρτη των διοργανώσεων μοτοσυκλέτας διεθνούς εμβέλειας.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στη μέριμνα της Πολιτείας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού, την επιτυχημένη επιστροφή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο καλεντάρι του WRC, την πανθομολογούμενη αναγνώριση της εξαιρετικής διεξαγωγής του τόσο το 2022 όσο και το 2021, που ξανάβαλε την Ελλάδα στις κορυφές του παγκόσμιου Motorsport,
τα πολλαπλά οφέλη της χώρας από τη διεθνή προβολή της και τόνισε ότι «από σήμερα ξεκινάμε άμεσα Μελέτες για μια σύγχρονη και μοναδική στην Ελλάδα πίστα φιλοξενίας διεθνών διοργανώσεων, η οποία θα πληροί τα κριτήρια των Παγκοσμίων Ομοσπονδιών, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για την αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αλλά και για 4×4, mountain bike και άλλες δράσεις εκμάθησης μηχανοκίνητων αθλημάτων που παράλληλα θα εκπέμπουν και τα ζωτικά μηνύματα για την ενίσχυση της Οδικής Ασφαλείας.

Μια πίστα σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, σε συνεργασία με τη Δημοτική αρχή, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με την Motorsport Greece για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και αυτό το μοντέλο μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η δύναμη των ανθρώπων του μηχανοκίνητου αθλητισμού και το οικονομικό αποτύπωμα αυτών των δραστηριοτήτων είναι ισχυρότατα. Τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα και του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα τα παρουσιάσουμε την προσεχή Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, σε σχετική εκδήλωση, αλλά σήμερα βρισκόμαστε εδώ διότι –επιτέλους- οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα αποκτήσουν έδρα, το «σπίτι» τους, μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση στη Μεγαλόπολη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κι ευχαριστώ όλους, τον κ. Νίκα, τον φίλο Υπουργό κ. Παπαθανάση, τον κ. Μπούκη για την εξαιρετική συνεργασία και τη συμβολή ώστε κι αυτό το όραμά μας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό να γίνει πραγματικότητα».

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, αναλαμβάνει: να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης Μελετών και Έργων κατασκευής ή/και ανακαίνισης της πίστας, μέσω της ένταξής τους σε προγράμματα χρηματοδότησης, να εξετάσει την υπογραφή απαιτούμενων προγραμματικών συμβάσεων για την εκπόνηση των Μελετών και τη διενέργεια των παραπάνω Έργων, με την Περιφέρεια ή άλλον αρμόδιο φορέα, να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πίστα για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με την φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων (εθνικών, ευρωπαϊκών, διεθνών) όλων των ηλικιακών κατηγοριών και με την διοργάνωση πλήθους δράσεων για το ευρύ κοινό, σχετικά με την εκμάθηση μηχανοκίνητων αθλημάτων, οδηγικής συμπεριφοράς κλπ. να συνεργάζεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στηρίζοντας ενεργά τις πρωτοβουλίες της για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή και να συνδράμει στην πρωτοβουλία ανάδειξής της ως αθλητικού προορισμού, υψηλών προδιαγραφών, με διοργανώσεις ποικίλων αθλητικών και εν γένει πολιτιστικών γεγονότων.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, αναλαμβάνει: τη συντήρηση της έκτασης, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, να συνεργάζεται με το Υφυπουργείο Αθλητισμού για την αξιοποίηση της πίστας, εξετάζοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης ή συν-χρηματοδότησης Έργων κατασκευής ή ανακαίνισής της να συνδράμει την ΓΓΑ στη διεξαγωγή ή διεκδίκηση οποιασδήποτε αθλητικής διοργάνωσης, ιδίως σχετικά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ