top icon
Επικαιρότητα

ΝΔ: Στρατηγικό σχέδιο για την ηλεκτρική κινητικότητα

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ηλεκτρική κινητικότητα στη χώρα μας, το οποίο περιέγραψε σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι λόγοι που πρέπει να προωθηθεί και στην Ελλάδα η ηλεκτρική κινητικότητα είναι προφανείς: Για να μειωθούν οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της πόλης, μειώνοντας τη ρύπανση αλλά και τον θόρυβο, αλλά και γιατί η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δράσει ως ένας ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας για το μέλλον. Με αυτούς τους στόχους παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ηλεκτρική κινητικότητα από τη σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ για θέματα Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, που επικεντρώνεται σε 25 προτάσεις, οι οποίες στοχεύουν να αναδείξουν την ηλεκτροκίνηση μέσω στοχευμένων κινήτρων και ανάπτυξη των σχετικών υποδομών.


1. Ένταξη του project (ως Διυπουργικού Έργου και Καινοτόμου Πολιτικής) υπό τον συντονισμό του Γραφείου Πρωθυπουργού

2. Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Ηλεκτρική Κινητικότητα

3. Συγκρότηση τριών υπο-ομάδων εργασίας (Ομάδα Εργασίας Ρυθμιστικών Θεμάτων, Ομάδα Εργασίας Ανάπτυξης Δικτύων Φόρτισης, Ομάδα Εργασίας Έρευνας & Ανάπτυξης

Καινοτόμου Τεχνολογίας)

4. Εκπόνηση ρεαλιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ηλεκτρική Κινητικότητα

5. Ανάπτυξη δικτύου υποδομών φόρτισης

6. Στόχευση ειδικών κατηγοριών χρηστών – Ταξί (επιδότηση αγοράς, κίνητρα αντικατάστασης, ειδικά προνόμια κλπ.)

7. Στόχευση σε ειδικές κατηγορίες χρηστών – Εταιρικά Ι.Χ (αναστολή του εισαχθέντος το 2017 φόρου χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου για τα ηλεκτρικά για περιορισμένο διάστημα 3-5 ετών).

8. Αύξηση απόσβεσης για την αγορά παγίου και έκπτωση δαπάνης για τη μίσθωση

9. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (από τον ισχύοντα 24%) στο 13% για ΒΕV και ηλεκτρικά δίκυκλα

10. Θέσπιση κυκλοφοριακών προνομίων ως κινήτρων για χρήση Ηλεκτρικών Οχημάτων (δωρεάν στάθμευση σε επιλεγμένα σημεία, παροχή έκπτωσης στα διόδια)

11. Στόχος το 30% του στόλου των κρατικών οχημάτων να είναι χαμηλών ή μηδενικών ρύπων έως το 2025

12. Σταδιακή αντικατάσταση του στόλου των αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά

13. Εγκατάσταση σταθμών επαναφόρτισης υψηλής ισχύος (ταχυφορτιστών) κατά μήκος του βασικού εθνικού οδικού δικτύου

14. Υποχρεωτική εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης σε οικιστικά και μη οικιστικά κτήρια

15. Θέσπιση υψηλού συντελεστή φορολογικής απόσβεσης για τις επιχειρήσεις που θα εγκαθιστούν φορτιστές για δημόσια χρήση στις εγκαταστάσεις τους. – Επιδότηση/φοροαπαλλαγή στην αγορά και εγκατάσταση οικιακών σταθμών φόρτισης

16. Υποχρέωση Ο.Τ.Α. να χωροθετούν δημόσια σημεία φόρτισης

17. Σύσταση Εθνικού Μητρώου Σημείων Επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων για διευκόλυνση της online αναζήτησης

18. Εισαγωγή απαγόρευσης στάθμευσης σε θέση φόρτισης Η/Ο στον Κ.Ο.Κ.

19. Θέσπιση επίσημου σήματος Οχήματος Μηδενικών Ρύπων

20. Ενιαία σήμανση σημείων επαναφόρτισης H/O

21. Επανακατάρτιση τεχνιτών συνεργείων αυτοκινήτων

22. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις, αλλά και βραβεύσεις πόλεων και φορέων

23. Κίνητρα και διευκολύνσεις για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και παρελκομένων στην Ελλάδα

24. Τα ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα κοιτίδα έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας στην καθαρή κινητικότητα

25. Καθαρή ηλεκτροκίνηση από ΑΠΕ στην υπηρεσία του Τουρισμού.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα να αποτραπούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: «εμείς ως Νέα Δημοκρατία εκτός από τα ζητήματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών ενδιαφερόμαστε και για τα ζητήματα τα οποία έρχονται από το μέλλον. Διότι έχουμε υποχρέωση να εκπαιδεύσουμε την ελληνική κοινωνία και να της μιλήσουμε για τις μεγάλες προκλήσεις και τις μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας. Είμαστε πάντα ένας λαός δημιουργικός και καινοτόμος. Και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ουραγοί στις συγκλονιστικές τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες ήδη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο  ζούμε, αλλάζουν τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίον είναι οργανωμένες οι κοινωνίες μας. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάντα μπροστά με καινοτόμες, τολμηρές, και ρεαλιστικές προτάσεις και ζητούμε από εσάς – επειδή σήμερα έχω τη χαρά να μιλώ και σε ένα εξειδικευμένο κοινό ανθρώπων οι οποίοι έχουν άποψη για τα ζητήματα αυτά, αλλά πιστεύω και συμφέρον να εμπλακούν σε αυτή τη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε- να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθειά μας. Έχουμε ήδη κάνει έναν πολύ εκτενή διάλογο με όλους τους φορείς της αγοράς για να καταλήξουμε σε αυτή την πρόταση. Είμαι σίγουρος ότι επιδέχεται και άλλης βελτίωσης αλλά θέλω να είστε αρωγοί, όχι μόνο στην κατάρτιση του σχεδίου, αλλά και την υλοποίησή της, Έτσι ώστε όλα αυτά τα οποία σήμερα μπορεί σε κάποιους να φαντάζουν ή να μοιάζουν με επιστημονική φαντασία, να γίνουν πραγματικότητα και στη χώρα μας. Γιατί ναι, μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα»._Σπ. Χατ.

Δείτε στο αρχείο PDF στο τέλος του άρθρου ολόκληρη την παρουσίαση του προγράμματος «Στρατηγικό σχέδιο για την ηλεκτρική κινητικότητα», την οποία αν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ