top icon
Επικαιρότητα

Νέος κλιματικός νόμος: έτοιμος μέσα στο φθινόπωρο

Εντός του φθινοπώρου θα είναι έτοιμος ο νέος κλιματικός νόμος, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση των εκπομπών ρύπων αερίων κατά 55% μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά και των ακριβή προσδιορισμό τους ξεχωριστά για τον τομέα των μεταφορών.

Μέσα στο φθινόπωρο θα είναι πλήρως έτοιμος ο νέος κλιματικός νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει την ελάττωση των εκπομπών ρύπων αερίων στην ατμόσφαιρα κατά 55% με χρονικό περιθώριο δεκαετίας, αλλά και των ακριβή προσδιορισμό τους ξεχωριστά για τον ευαίσθητο τομέα των οδικών μεταφορών.

Το σχετικό σχέδιο νόμου εκτιμάται πως θα είναι διαθέσιμο για δημόσια διαβούλευση στις αρχές του φθινοπώρου, με χρονικό ορίζοντα ψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Γλασκώβη της Σκωτίας τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως τα βασικά του σημεία έχουν ήδη οριοθετηθεί, αν και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, οι οποίες λογικά θα έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την επόμενη σύσκεψη των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα.

Ο περιορισμός κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, είναι ένα ποσοστό που έχει τεθεί ως στόχος για τις περισσότερες από τις χώρες που έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας μόλυνσης του περιβάλλοντος. Στη χώρα μας, σε σχέση με το 1990, οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 22%. Βέβαια, το ποσοστό αυτό είναι πολύ κάτω από τον προηγούμενο στόχο που είχε τεθεί, για περιορισμό τους κατά 40%.

Το δεύτερο στοιχείο του νέου κλιματικού νόμου, αφορά στον ακριβή προσδιορισμό της μείωσης των εκπομπών ρύπων αερίων ξεχωριστά για κάθε τομέα, όπως φυσικά και για τις οδικές μεταφορές. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε έως πότε θα ταξινομούνται στη χώρα μας οχήματα με θερμικό κινητήρα, όπως επίσης είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθεί ποιο έτος θα απαγορευτεί η κυκλοφορία μοτοσικλετών, φορτηγών και αυτοκινήτων με μηχανικά σύνολα εσωτερικής καύσης. Με βάση το σκεπτικό των άλλων κρατών, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, μια πρώτη εκτίμηση είναι πως η πώληση οχημάτων με θερμικούς κινητήρες θα απαγορευτεί σε 15 περίπου χρόνια, ενώ η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας τους θα οριστεί σε 20-25 έτη. Λίγο αργότερα θα δοθεί τέλος και στην εξόρυξη του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ