17 Οκτ 2017

Νέος ΚΟΚ και πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα

Αλλαγές τόσο στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίες, όσο και στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων που θα επιβάλλονται στους παραβάτες οδηγούς προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Αλκοτέστ

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σπιρτζή σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Δημόσια Τηλεόραση, το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο κοινοβούλιο της χώρας μας μέσα στις προσεχείς ημέρες, προβλέπει ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες οδηγούς θα υπολογίζονται με εισοδηματικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει ένα «πρόστιμο βάσης», το οποίο θα αυξάνεται στη συνέχεια με βάση τα οικονομικά στοιχεία του παραβάτη οδηγού τα οποία θα αντλούνται μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. 

«Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική τού έχω χρήματα πληρώνω και παρανομώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Στον νέο ΚΟΚ που αναμένεται να κατατεθεί προβλέπεται επίσης μια σειρά κυρώσεων «αντικοινωνικής συμπεριφοράς», οι οποίες θα αντιμετωπίζονται μόνο με διοικητικές κυρώσεις (βλ. αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας οχήματος και άδειας ικανότητας οδηγού). Ανάμεσα σε αυτές, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, περιλαμβάνονται η οδήγηση και ομιλία στο κινητό, η ρίψη τσιγάρου από το παράθυρο και  στάθμευση του οχήματος σε διάβαση αναπήρων.

Ο κ. Σπιρτζής ξεκαθάρισε επίσης πως μετά τις δύο αφαιρέσεις της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και του διπλώματος, ο οδηγός θα είναι υποχρεωμένος να δίνει εκ νέου εξετάσεις για την απόκτηση του τελευταίου.

Τα αδικήματα-παραβάσεις δε, καθώς φυσικά και τα αντίστοιχα πρόστιμα, θα χωριστούν σε μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας κατηγορίες.

Στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεών του, ο Υπουργών Μεταφορών και Υποδομών ξεκαθάρισε πως ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει την αύξηση των ορίων ταχύτητας καθώς και τη θέσπιση ρυθμίσεων και σημάτων κυκλοφορίας για τα ποδήλατα. Την ίδια στιγμή, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα επιβάλλει τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων για την έκδοση διπλωμάτων και πινακίδων κυκλοφορίας._Χ.Α.

Πηγή: ΑΠΕ 

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Road
  • Αλκοτέστ