top icon
Επικαιρότητα

Οι Ασφάλειες Αυτοκινήτων το 2023 – Τι ισχύει στη μετά Covid εποχή

Ο κλάδος των ασφαλειών αυτοκινήτου δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τους υψηλούς δείκτες του πληθωρισμού, από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση αλλά και από την αλλαγή του σκηνικού σε μια post – covid εποχή.

Με τον ερχομό του 2023 έφτασαν και οι νέες αυξήσεις στον κλάδο (του αυτοκινήτου γενικά), με τις ασφαλιστικές εταιρίες να αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω την τιμολογιακή τους κατάσταση. Ειδικοί μιλούν για αυξήσεις της τάξεως 5-10%, ωστόσο, δεν έχουν επιλέξει όλες οι ασφαλιστικές τον δρόμο των ανατιμήσεων, καθώς κάποιες αποφάσισαν να απορροφήσουν τις όποιες αυξήσεις προέκυψαν τους τελευταίους μήνες (με στόχο να διευρύνουν το πελατολόγιο τους και όχι να αυξήσουν το κέρδος).

 Ο “Ανάμεικτος” Αντίκτυπος της COVID-19 στις Τιμές Ασφάλειας Αυτοκινήτου

Η πανδημία COVID-19 είχε εμφανείς επιπτώσεις και στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα πρότυπα οδήγησης, στα ποσοστά ατυχημάτων και στη συχνότητα των ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Το μεγάλης διάρκειας καθεστώς lockdown, αλλά και η νέα πολιτική των εταιρειών περί τηλεργασίας, συνέβαλαν καθοριστικά στο να μειωθεί σημαντικά η κίνηση στους δρόμους. Η πτώση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ατυχημάτων με το αυτοκίνητο και ως εκ τούτου να μειωθεί και η συχνότητα των ασφαλιστικών απαιτήσεων. Το γεγονός αυτό εύλογα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2020 – 2021 η τιμή για μια ασφάλεια αυτοκινήτου κινούνταν σε χαμηλότερα επίπεδα από την προ Covid εποχή και αυτό εν μέρει είναι αληθές.

Ωστόσο, κατά την πανδημία παρατηρήθηκε και το εξής οξύμωρο φαινόμενο: το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους άλλαξε το μοτίβο συμπεριφοράς κατά την οδήγηση με αποτέλεσμα να καταγραφούν λιγότερα μεν ατυχήματα αλλά πιο σοβαρά δε, μιας και οι οδηγοί κινούνται με υψηλότερες ταχύτητες! Και κάπως έτσι εξισορροπήθηκε η πρώτη πτώση τιμών στην ασφάλεια αυτοκινήτου, καθώς αυξήθηκε το κόστος αποζημίωσης για τις ασφαλιστικές εταιρίες…

Οι Ασφάλειες Αυτοκινήτων το 2023

Η εποχή της πανδημίας μοιάζει παρελθόν, τουλάχιστον στις περισσότερες εκφάνσεις της καθημερινότητας μας, κάτι που πολύ άνετα κανείς συμπεραίνει από την αυξημένη κίνηση στους δρόμους, κίνηση που κατά περίπτωση φαίνεται να ξεπερνά και την προ Covid περίοδο. Η αύξηση αυτή δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον αριθμό των ατυχημάτων με το αυτοκίνητο, άρα και το κόστος των ασφαλειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 11μηνο του 2022 κατά το οποίο ο αριθμός των ατυχημάτων που καταγράφηκαν ήταν στα 10.324 έναντι του 8.524 το 2020 (+21%). Την αύξηση του lossratio (Δείκτης Ζημιών) στον ασφαλιστικό κλάδο ήρθε να ενισχύσει και η σχετικά πρόσφατη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, μια κρίση που επηρέασε έμμεσα ή άμεσα όλους τους κλάδους.

Πως να Επιλέξω Ασφάλεια Αυτοκινήτου με τα Νέα Οικονομικά Δεδομένα

Το ότι τα πάντα ακρίβυναν από το 2ο εξάμηνο του 2022, και ότι η πορεία τους παραμένει ξέφρενη μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στη χώρα μας, είναι γεγονός. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα στα οποία έχουμε ακόμα περιθώριο για περικοπές (!), αλλά και αγαθά που δε γίνεται να μειώσουμε ή να παραβλέψουμε. Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι ένα από αυτά, και το μόνο που μένει είναι να κάνουμε μια πιο προσεκτική επιλογή στο επόμενο ασφάλιστρο μας.

Καινούργιο αυτοκίνητο ή αυτοκίνητο πόλης

Έτσι, αν πρόκειται να ασφαλίσεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο, τότε η αναζήτηση μιας μικτής ασφάλειας είναι η ιδανικότερη λύση. Μπορεί το κόστος της να είναι αυξημένο, ωστόσο οι καλύψεις που παρέχονται είναι ολοκληρωμένες, προστατεύοντας σε βάθος χρόνου την αξία του οχήματος σου. Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η μόνη που καλύπτει ζημιές που θα προκληθούν ακόμα και από δική σου υπαιτιότητα και στην περίπτωση ενός ολοκαίνουργιου οχήματος είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή.

Η μικτή ασφάλεια αποτελεί την ιδανική επιλογή και για ένα αυτοκίνητο πόλης μεγαλύτερης παλαιότητας. Αν κινείστε καθημερινά μέσα στην πόλη, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, διανύετε μεγάλες αποστάσεις και δε διαθέτετε πάρκινγκ, τότε σκεφτείτε την πλήρη μικτή ασφάλεια, που θα σας παρέχει κάλυψη τόσο σε ατύχημα δικής σας υπαιτιότητας όσο και σε περίπτωση κλοπής. Εξάλλου, τα στατιστικά της τροχαίας και της αστυνομίας δείχνουν ότι τα επιπόλαια ατυχήματα αλλά και οι κλοπές μέσης αξίας οχημάτων έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Μεταχειρισμένο ή παλιό αυτοκίνητο

Αν το αυτοκίνητο σας είναι μεταχειρισμένο και χαμηλής αξίας η βασική ασφάλεια θα καλύψει σε περίπτωση ατυχήματος μόνο την ευθύνη σας έναντι τρίτων (αστική ευθύνη), όμως ένα πιο ακριβό πακέτο κάλυψης δε συμφέρει για ένα όχημα της τάξεως των 5.000 – 6.000 ευρώ. Φυσικά, έχετε την επιλογή να ενισχύσετε μια βασική ασφάλεια με extra μεμονωμένες καλύψεις σύμφωνα με τις ανάγκες σας, όπως η θραύση κρυστάλλων, η 24/7 υπηρεσία οδικής βοήθειας, κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις (π.χ. αν διαμένετε στο κέντρο της πόλης) κλπ.

Η διάρκεια του πακέτου ασφάλισης που θα επιλέξετε επηρεάζει, επίσης, την τιμή του. Τα 12μηνα πακέτα κάλυψης σε γενικές γραμμές συμφέρουν έναντι των 3μηνων ή των 6μηνων, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες ενσωματώνουν κάποιες εκπτώσεις (10% – 15%) και ενίοτε προσφορές στα ετήσια συμβόλαια (π.χ. έκπτωση στο ασφαλιστήριο συγγενικού προσώπου).

Σωτήριες ή αναγκαίο κακό, οι ασφάλειες αυτοκινήτων απασχολούν όλους τους ιδιοκτήτες και βαραίνουν τα νοικοκυριά. Η έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη, με το διαδίκτυο και τα online εργαλεία υπολογισμού κόστους των εταιρειών να καθιστούν τη διαδικασία, πλέον ευκολότερη.

*Ξένη δημοσίευση

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ