top icon
Επικαιρότητα

Οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης στην Αθήνα

Η έλλειψη υποδομής για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί πλέον παρελθόν για την Αθήνα. Με μικρά βήματα, χάρη αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργούνται οι πρώτες εγκαταστάσεις

Η έλλειψη υποδομής για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί πλέον παρελθόν για την πόλη της Αθήνας. Με μικρά βήματα στην αρχή, χάρη αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργούνται οι πρώτες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι “νεωτεριστές” κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων. Το δίκτυο ηλεκτροκίνησης ΦΟΡΤΙΖΩ περιλαμβάνει αρχικά 14 σταθμούς ημταχείας, αλλά και ταχείας φόρτισης, που αναμένεται να φτάσουν τους 40 μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο αρχικό αυτό στάδιο, η πλειονότητα των σταθμών φόρτισης έχουν εγκατασταθεί στα parking της Polis Park.

Ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μπορεί να σταθμεύει και παράλληλα να φορτίζει το αυτοκίνητό του με κόστος ανταγωνιστικό της οικιακής φόρτισης. Να επισημάνουμε ότι οι σταθμοί ημιταχείας φόρτισης, το κόστος των οποίων κυμαίνεται κοντά στα 5.000 ευρώ, μπορούν να φορτίζουν στο μισό χρόνο απ’ ότι συνδέοντας το αυτοκίνητο σε μια κοινή παροχή, ενώ ο κατά πολύ ακριβότερος ταχυφορτιστής (το κόστος της σχετικής εγκατάστασης φτάνει τα 25.000 ευρώ) μπορεί να πληρώσει το 85% των συσσωρευτών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ο σταθμός ταχείας φόρτισης των Polis Park, είναι ο πρώτος διπλής εξόδου που εγκαθίσταται στην Ευρώπη, με δυνατότητα σύνδεση τόσο στο πρότυπο CHAdeMO (Nissan Leaf, Mitsubish iMiEV) όσο και το CCS/Combo (BMW i3, Ford Focus, VW eUP). Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Fortisis, που προμηθεύει τους εν λόγω φορτιστές, είναι πολύ αισιόδοξοι για την ταχεία ανάπτυξη του στόλου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δε μένει, παρά και η Πολιτεία να δείξει ένα ανάλογο ενδιαφέρον.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ