top icon
Περιβάλλον

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα ηλεκτρικά ποδήλατα

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έγιναν ξαφνικά ιδιαίτερα δημοφιλή χάρη στην επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι ηλεκτρικά”.  Διαβάστε εδώ όλα όσα θέλετε να μάθετε για το σύγχρονο αυτό μεταφορικό μέσο.

 

Το ηλεκτρικό ποδήλατο διευκολύνει το ευρύτερο κοινό να αφήσει πίσω το αυτοκίνητό του και να μετακινηθεί πιο οικολογικά, αλλά και πιο οικονομικά. Ο Γιάννης Παπανικολάου, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του ποδήλατου, ως αθλητής ποδηλασίας, προπονητής και καθηγητής στον τομέα της οδικής ασφάλειας των ποδηλάτων μάς βάζει στο πνεύμα της νέας εποχής.

Τι είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ο συνδυασμός ενός συμβατικού ποδηλάτου με μία μπαταρία και έναν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος λειτουργεί επικουρικά. Με άλλα λόγια, ο κινητήρας βοηθάει τον ποδηλάτη κυρίως στις ανωφέρειες, προσφέροντας την απαιτούμενη επιπλέον δύναμη. Να σημειωθεί ότι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, πέρα από την υποβοήθηση, έχει ταχύτητες, φρένα κτλ., όπως ένα συμβατικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απλό ποδήλατο.

Γιατί να επιλέξω ηλεκτρικό ποδήλατο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε κάποια ευκολία στις καθημερινές μετακινήσεις με το ποδήλατό σας. Πιθανόν, επιθυμείτε να ξεκινήσετε τη μετακίνηση στη δουλειά σας με το ποδήλατο, αλλά δε θέλετε να φτάνετε ιδρωμένος. Επίσης, ίσως χρειάζεται να μεταφέρετε φορτίο, και ένα ηλεκτροκίνητο cargo ποδήλατο εξυπηρετεί το συγκεκριμένο σκοπό. Επιπροσθέτως, μπορεί να χρειαστεί να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις είτε στο δημόσιο δρόμο είτε στο βουνό, αλλά δεν έχετε την κατάλληλη φυσική κατάσταση. Με ένα ηλεκτρικό θα μπορείτε να χαρείτε τη φύση ανεβαίνοντας με ευκολία τα ανηφορικά κομμάτια του δρόμου. Τέλος, ίσως να αναρρώνετε από τραυματισμό ή ασθένεια, και η πρόσθετη ώθηση του ηλεκτρικού μοτέρ μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε ξανά στις αγαπημένες σας βόλτες. Ή, πολύ απλά, ίσως να μην είστε τόσο νέοι όσο κάποτε.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑΤι κατηγορίες ηλεκτρικών ποδηλάτων υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλές επιλογές στον κόσμο του ηλεκτρικού ποδηλάτου, οπότε οι πιθανότητες είναι να βρείτε την επιλογή που σας ταιριάζει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Ηλεκτρικά ποδήλατα trekking (παντός εδάφους) Τα ηλεκτρικά ποδήλατα trekking, που ονομάζονται και υβριδικά καθώς προορίζονται για κίνηση εντός και εκτός πόλης, είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Στο υβριδικό ποδήλατο το επίπεδο του τιμονιού είναι ψηλά σε σχέση με αλλά ποδήλατα, κι έτσι ο αναβάτης μπορεί να έχει καλύτερη αντίληψη από το περιβάλλον γύρω του. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ποδήλατα είναι συνήθως βαρύτερα συγκριτικά με άλλα ηλεκτρικά.

Ηλεκτρικά ποδήλατα δρόμου Πρόκειται για μια νεότερη κατηγορία ηλεκτρικών ποδηλάτων, που εστιάζει στην απόδοση. Χαρακτηριστικό των ποδηλάτων δρόμου είναι το χαμηλό βάρος σε σχέση με άλλες κατηγορίες. Το όφελος είναι ότι ο ποδηλάτης μπορεί να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση σε λιγότερο χρόνο και λιγότερο κόπο. Τα ποδήλατα αυτά, λοιπόν, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τους διά βίου ποδηλάτες αποστάσεων που δε θέλουν κυρίως να μείνουν πίσω καθώς αυξάνεται η κλίση του δρόμου…

Ηλεκτρικά ποδήλατα Βουνού (MTB) Τα ηλεκτρικά ποδήλατα βουνού κερδίζουν όλο και περισσότερους ποδηλάτες. Συνήθως οι διαδρομές στο βουνό λόγω των απότομων εναλλαγών στην κλίση του δρόμου απαιτούν πολύ καλή φυσική κατάσταση. Η ηλεκτροκίνηση σε αυτές τις περιπτώσεις ήρθε για να βοηθήσει τους ποδηλάτες που δεν έχουν πολύ χρόνο να προπονηθούν, αλλά θέλουν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις στον ελεύθερο χρόνο τους μέσα στα όμορφα τοπία του βουνού.

Πτυσσόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα Τα πτυσσόμενα ποδήλατα είναι ιδανικά για τους ταξιδιώτες, οι οποίοι χρειάζεται, για παράδειγμα, να μεταφέρουν το ποδήλατό τους στο Μετρό ή να το αποθηκεύσουν στη δουλειά τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο κλοπής του.

Ηλεκτρικά ποδήλατα μεταφοράς (cargo) Τελευταία όλο και περισσότερος κόσμος στην Ευρώπη χρησιμοποιεί τα ηλεκτρικά cargo. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα προσφέρουν ευκολία στη μεταφορά παιδιών ή ακόμα και εμπορευμάτων.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα ηλεκτρικά ποδήλατα;

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν είναι μοτοσυκλέτες ή σκούτερ. Υπάρχουν, λοιπόν, μερικές πολύ βασικές διαφορές μεταξύ των δύο. Όπως προαναφέραμε, ο κινητήρας έρχεται υποστηρικτικά στη μυϊκή δύναμη του αναβάτη για ταχύτητες έως 25 χλμ./ώρα, και δεν μπορεί να είναι η μοναδική πηγή ισχύος, ούτε να ενεργοποιηθεί μέσω κάποιου διακόπτη. Τέλος, η μέγιστη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 250 W (1/3 του ίππου).

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικού μηχανισμού;

Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα διατίθενται πλέον με τη μορφή Pedelec ή Pedal-assist, το οποίο βοηθά όσο το δυνατόν περισσότερο τον ποδηλάτη. Ο μηχανισμός αυτός βρίσκεται στο σκελετό, και συγκεκριμένα στο κέντρο της πεταλιέρας του ποδηλάτου. Συναντάμε επίσης ποδήλατα με μηχανισμό Throttle, ο οποίος τοποθετείται στον πίσω ή τον μπροστινό τροχό.

Ο μηχανισμός Pedelec δίνει μια πιο φυσική αίσθηση της μετάδοσης της ισχύος σε σχέση με τον Τhrottle, καθώς ο πρώτος τροφοδοτεί την αλυσίδα αντί να μετακινεί τον τροχό προς τα εμπρός. Η αλλαγή σαμπρέλας στον τροχό που διαθέτει Throttle κάποιες φορές είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τον Pedelec. Επίσης, πιθανότατα το ηλεκτρικό ποδήλατο τύπου Pedelec είναι πιο ζυγισμένο, γιατί βρίσκεται στο κέντρο του ποδηλάτου και προσφέρει καλύτερη οδική συμπεριφορά από έναν Τhrottle μηχανισμό στον τροχό.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε στα κιτ μετατροπής των συμβατικών ποδηλάτων σε ηλεκτρικά. Τα συγκεκριμένα κιτ τοποθετούνται από εξειδικευμένο συνεργείο σε ένα συμβατικό ποδήλατο έτσι ώστε να γίνει ηλεκτρικό, είτε τύπου Pedelec είτε τύπου Τhrottle. Τα κιτ ηλεκτροκίνησης μετατροπής ποδηλάτων αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή εξοικονόμησης χρημάτων ως εναλλακτική λύση για την αγορά ηλεκτρονικού ποδηλάτου. Ωστόσο, δε συγκρίνεται εύκολα με ένα ποδήλατο κατασκευασμένο εξαρχής για αυτήν τη χρήση. Άρα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν το ποδήλατο πληροί τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή ενός συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό. Για παράδειγμα, την αντοχή υλικών κυρίως του σκελετού, τη σωστή τοποθέτηση έτσι ώστε να μην επηρεάζει την οδήγηση και τέλος την ποιότητα των φρένων.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την μπαταρία;

Όπως και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο πράγματα ενδιαφέρουν για την μπαταρία· η αυτονομία που προσφέρει και η διάρκεια ζωής της. Με μια πλήρη φόρτιση μπορούμε να καλύψουμε κατά μέσο όρο μια απόσταση 50 χλμ. Από εκεί και πέρα, σημειώνουμε πως το παγκόσμιο ρεκόρ αυτονομίας είναι 367 χλμ. με μία φόρτιση! Η εμβέλεια της μπαταρίας επηρεάζεται φυσικά από τον τρόπο που κινείται ο αναβάτης, αλλά και από το ανάγλυφο της διαδρομής. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες των ηλεκτρικών ποδηλάτων συνήθως διατηρούν την απόδοσή τους σε ικανοποιητικό επίπεδο για μέχρι 800 κύκλους φόρτισης. Το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας εξαρτάται από τον εκάστοτε κατασκευαστή και ξεκινάει περίπου από τα 300 ευρώ.

Πόσο κοστίζει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Το κόστος ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου ξεκινάει περίπου από τα 1.200 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 9.000 ευρώ. Η διαφορά ενός οικονομικού και ενός ακριβού ηλεκτρικού ποδηλάτου έχει να κάνει κυρίως με την κατασκευή του σκελετού, τα περιφερικά αξεσουάρ του και την εγγύηση της εταιρείας. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμβουλευτείτε ένα κατάστημα ποδηλάτου ότι μετά την αγορά υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά και αξιόπιστο σέρβις.

Τι ισχύει για την επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου;

Η επιλογή ηλεκτρικού ποδηλάτου γίνεται πλέον πιο προσιτή, καθώς, σύμφωνα με τα νέα κίνητρα για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, η αγορά του επιδοτείται με το 40% της λιανικής τιμής (προ φόρων) και μέχρι το ποσό των 800 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

42 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ