top icon
Επικαιρότητα

Όλες οι λεπτομέρειες της επένδυσης της Next.e.GO στην Ελλάδα

Η Enterprise Greece υπέγραψε “Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας” με την Next.e.GO, η οποία θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση μιας επένδυσης που αφορά στην εγκατάσταση μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το εργοστάσιο θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και 5.500 έμμεσες στο ευρύτερο υποστηρικτικό της οικοσύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων καθώς και τον ποιοτικό έλεγχο.

Next.e.GO

Όπως ανακοινώθηκε, η επένδυση θα προάγει την κυκλική οικονομία, καθώς βασικό χαρακτηριστικό της είναι η βιώσιμη παραγωγική διαδικασία που βασίζεται σε εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή θα βασίζεται στη χρήση εξαιρετικά ανθεκτικών υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον. Το αλουμίνιο αποτελεί κύριο υλικό στην κατασκευή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με της δυναμική εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου.

Η εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της.

Next.e.GO

Η Next.e.GO είναι η μοναδική γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία με έδρα το Aachen. Μέσω ιδιόκτητης τεχνολογίας 5G που διαθέτει και μιας ειδικά σχεδιασμένης, καινοτόμας και δυναμικής πλατφόρμας BEV, η e.GO παρέχει ηλεκτρικά οχήματα με έμφαση στο μεγάλο κύκλο ζωής και σε ελκυστικές για τους καταναλωτές τιμές.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μια «κατ’ αρχή συνεργασία» και, ως εκ τούτου, έχουν προγραμματίσει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο αλλά και οι προϋποθέσεις υλοποίησης της επένδυσης της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η εν λόγω επένδυση θα ενταχθεί στα έργα στρατηγικής σημασίας και το σχετικό πλαίσιο κινήτρων δεδομένου ότι, εκτός από τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων, η Next.e.GO θα επενδύσει στην ίδρυση ενός Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη χώρα μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.

Εκτιμάται ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός των επόμενων 3 μηνών. Προβλέπεται ακόμα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες έως την πλήρη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής e.Go στην Ελλάδα.

Next.e.GO

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, σχολιάζοντας την συμφωνία, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη των μεγάλων εταιρειών. Μια νέα προοπτική ανοίγεται για την χώρα μας με την συμφωνία αυτή. Η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης, εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να απασχολεί 1.000 υπαλλήλους αρχικά. To Enterprise Greece αναδεικνύει και με αυτή την συμφωνία, την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενδυνάμωσε την Οικονομική Διπλωματία. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για την υλοποίηση της, αλλά και για την διευκόλυνση και άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωπυρώνουν τον κλάδο της Βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, ο οποίος υπέγραψε για την ελληνική πλευρά τη συμφωνία αυτή, δήλωσε:

«Η σημερινή Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε με την e.GO, τη γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα και η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης στη χώρας μας, αποδεικνύει εμπράκτως αυτό που ισχυριζόμαστε από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων σημαντικού αντικτύπου στην εθνική οικονομία. Η Enterprise Greece συνεχίζει ακόμη και σε δύσκολες, ομολογουμένως, συνθή κες να επιτελεί το έργο της, να προσελκύει επενδύσεις και να βελτιώνει την εικόνα τηςχώρας στο εξωτερικό.»

Next.e.GO

Ο κ. Vezvaei, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Next.e.GO και Διευθύνων Σύμβουλος του Group, ανέφερε:

«Στην Next.e.GO SE εστιάζουμε στην πραγματική βιωσιμότητα που αφορά τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας. Αυτό περιλαμβάνει, όχι μόνο το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το καινοτόμο σύστημα παραγωγής του, αλλά και τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο που προσφέρει στις χώρες υποδοχής της επένδυσης, με αύξηση της απασχόλησης, ανάδειξη της τεχνολογίας και μεγέθυνση του οικοσυστήματος των υποστηρικτικών επιχειρήσεων. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στις τοπικές κοινότητες.»

Ο καθηγητής Hermann, Διευθύνων Σύμβουλος της Next.e. Go, ανέφερε τα εξής:

«Ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής 4.0 της e.GO Life από τη μία και τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας που προάγει από την άλλη προσφέρουν στην Next.e. Go SE τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αστική μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Η πολιτική επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης για carbon-free mobility ανταποκρίνεται τέλεια στην αποστολή μας στο Next.e.GO SE. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία επιτυχημένη και ανυπομονούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.»

Next.e.GO

Η Next.e.GO Mobile SE ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή Dr. Günther Schuh. Οι περίπου 450 εργαζόμενοι της εταιρείας απασχολούνται σήμερα στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, κατάλληλων για μικρές αποστάσεις. Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιμή υπό τον έλεγχο της Ολλανδικής ND Industrial BV, αξιοποιεί το μοναδικό δίκτυο ερευνητικών εγκαταστάσεων και περισσότερες από 400 εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται στο RWTH Aachen Campus του ομώνυμου Πανεπιστημίου στη Γερμανία.

Από το 2018, η Next.e.GO Mobile SE αναπτύσσει και παράγει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο e.GO Life στη βιομηχανική περιοχή Aachen Rothe Erde.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ