top icon
Επικαιρότητα

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ψηφιακής δημιουργίας για την οδική ασφάλεια

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνεχίζεται και τη φετινή σχολική χρονιά.

 

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια, που διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεχίζεται, για τέταρτη φορά, και τη φετινή σχολική χρονιά. Όπως κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός είναι διπλός με τους επιμέρους τίτλους «Οδική Ασφάλεια Κοινή Ευθύνη» και «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα» για μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα. Ο διαγωνισμός αυτός, έχει, επί σειρά ετών, βοηθήσει εκπαιδευτικούς και μαθητές να αναδείξουν τα προβλήματα Οδικής Ασφάλειας στις περιοχές τους, να προτείνουν λύσεις σε αυτά, αλλά και να αποτελέσουν πρότυπα οδικής συμπεριφοράς για μικρούς και μεγάλους. Ταυτόχρονα οι μαθητές αναπτύσσουν ψηφιακές δεξιότητες με το να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί ταινιών, documentaires, κοινωνικών μηνυμάτων και ψηφιακών εφαρμογών αξιοποιώντας εργαλεία web 2.0 (wiki, blog κλπ).

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε, εδώ, ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας με 44% μείωση στους θανάτους, η Ελλάδα παραμένει πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με 15 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους (έναντι 12 του Μέσου Ευρωπαϊκού Όρου). Τα στοιχεία δείχνουν υπερεκπροσώπηση των αγοριών ηλικίας 14-18 στα θανατηφόρα τροχαίασε σχέση με τα κορίτσια, μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στην Ευρώπη, που όχι μόνο είναι θλιβερή αλλά και ανησυχητική.

Βασική θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι η διεθνής καμπάνια “THIS IS MY STREET – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΡΟΜΟΣ” την οποία το Ι.Ο.ΑΣ., συντονίζει σε Ελλάδα και Κύπρο, κυρίως υπό την ιδιότητα τουως Μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA). Με την καμπάνια αυτήν δίνεται, σε παιδιά και νέους, ουσιαστικά φωνή, ώστε να απαιτήσουν πιο ασφαλείς και υγιείς διαδρομές προς και από το σχολείο, απαλλαγμένες από τους κινδύνους των τραυματισμών σε τροχαία αλλά και τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι επιμέρους θεματικές που οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν πάνω στις οποίες μπορούν να εργαστούν αφορούν στα βασικά αιτήματα της καμπάνιας με σκοπό την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που προάγουν την υγεία και τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων σε όλο το φάσμα της μετακίνησης τους:

Μαθητές/μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Α. Η διαδρομή μου προς και από το σχολείο.

Β. Ποδηλατώ με ασφάλεια!

Γ. Συμβουλές προς τους οδηγούς που συναντώ καθημερινά!

Δ. Προτείνω λύσεις στο Δήμαρχο της περιοχής για τα προβλήματα Οδικής Ασφάλειας γύρω από το σχολείο και τη γειτονιά μου!

Μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Α. O Δικός μου Δρόμος: παίρνω θέση για όσα γίνονται στο δρόμο.

Β. «30 είναι πολύ!» Ζητάμε την τήρηση των ορίων ταχύτητας γύρω από τα σχολεία.

Γ. Ποδηλατώ και προστατεύω το περιβάλλον!

Δ. Καταγράφω τα προβλήματα οδικής ασφάλειας της περιοχής μου και προτείνω λύσεις.

Δελτίο Τύπου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ