top icon
Επικαιρότητα

Περιφέρεια Αττικής – «Ηλεκτροκίνηση 2021»

Παρουσιάστηκε στο 4ο Συνέδριο Ecomobility το σχέδιο «Ηλεκτροκίνηση 2021» της Περιφέρειας Αττικής.

 

Στα πρώτα αποτελέσματα της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού μέσω του προγράμματος «Περιφέρεια Αττικής – ηλεκτροκίνηση 2021» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι παρακάτω δράσεις: Στο Μητροπολιτικό Πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Αντώνης Τρίτσης» έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι ταχυφορτιστές, ενώ το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πάρκου. Έχει δρομολογηθεί η διαγωνιστική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία ενός πράσινου στόλου 40 νέων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων τα οποία θα αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ρυπογόνων και ασύμφορων από θέματα συντήρησης οχημάτων που διαθέτει η Περιφέρεια.

Διαμορφώνεται ένα σύγχρονο δίκτυο φορτιστών στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής και σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε κομβικά σημεία με εύκολη πρόσβαση για τους πολίτες της Αττικής. Δημιουργείται τμήμα Ηλεκτροκίνησης στην αρμόδια Διεύθυνση που εποπτεύει και συντηρεί το οδικό δίκτυο. Δρομολογείται η εκπαίδευση των οδηγών, των υπαλλήλων και των στελεχών της Περιφέρειας στην οικολογική και ασφαλή οδήγηση όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ηλεκτροκίνησης.

Τα οφέλη από την προμήθεια 40 νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων και την αντικατάσταση 40 παλαιών οχημάτων, μέσης ηλικίας 15 ετών και μέσου κυβισμού 1600 κυβικών εκατοστών με σημείο αναφοράς το ένα έτος είναι σημαντικά: Επιτυγχάνεται μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, αφού 200.000 τόνοι λιγότερο διοξείδιο θα μολύνουν το περιβάλλον. Μείωση κατανάλωσης καυσίμου: 112.000 λίτρα βενζίνης ή diesel θα εξοικονομηθούν, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια εξοικονόμηση 200.000 ευρώ (αφού συνυπολογίσουμε και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας) Ετήσια εξοικονόμηση 10.000 ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας. Ετήσια εξοικονόμηση 30.000 από το κόστος συντήρησης. Με βάση τα παραπάνω, αν υπολογιστεί ως μέσο κόστος αγοράς ενός μικρού ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου τα 25.000 ευρώ, προκύπτει πλήρης απόσβεση της επένδυσης σε 5,5 χρόνια.

Η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται στενά και είναι σε ανοικτή γραμμή με τα αρμόδια Υπουργεία, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, τους αρμοδίους γενικούς γραμματείς (Α. Σδούκου και Ευθ. Μπακογιάννη) και τους Δημάρχους των 66 Δήμων της Αττικής με τους οποίους αναπτύσσει τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Δελτίο Τύπου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ