Επικαιρότητα Ελλάδα

Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» - απορρόφηση 3,3 εκατομμυρίων ευρώ σε 8 ημέρες

Ξεκινά εντός της εβδομάδας η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων, ενώ το πρόγραμμα απορρόφησε 3,3 εκατομμύρια ευρώ σε 8 ημέρες.

Μέχρι το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου και με 8 ημέρες συνεχούς λειτουργίας της πλατφόρμας οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 3.698, με συνολική απορρόφηση 3,3 εκατομμυρίων ευρώ (ποσοστό 7,2% των διαθέσιμων πόρων για το 2020). Αναλογικά απορροφάται περίπου 1% ανά ημέρα. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένουν με διαφορά πρώτα στην ζήτηση, αλλά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν καταγράψει δυναμική εκκίνηση.

Πιο συγκεκριμένα ως και την 1η Σεπτεμβρίου τα στατιστικά στοιχεία έχουν ως εξής: δίκυκλα-τρίκυκλα 514 (13,9%), επαγγελματικά οχήματα van αμιγώς ηλεκτρικά 19 (0,51%), επαγγελματικά οχήματα van υβριδικά plug in χαμηλών ρύπων) 1 (0,03%), ηλεκτρικά ποδήλατα 2.896 (78,31%), ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα αμιγώς ηλεκτρικά 266 (7,19%) και ταξί αμιγώς ηλεκτρικά 2 (0,05%). Το σύνολο όλων των ηλεκτρικών οχημάτων ανέρχεται σε 3.698 μονάδες.

Σημαντικές πληροφορίες προκύπτουν από την ποιοτική ανάλυση των στατιστικών δεδομένων συμμετοχής, όπως : ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν επιλέξει 209 φυσικά πρόσωπα και 79 επιχειρήσεις, φορτιστές έχουν επιλέξει 102 φυσικά πρόσωπα δηλαδή το 50% των αιτούντων χρηματοδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, έχουν δηλωθεί συνολικά 45 αποσύρσεις παλαιών αυτοκινήτων και 18 αποσύρσεις δικύκλων.

Ο αριθμός των 288 αυτοκινήτων για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση αντιστοιχεί στο 55% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν πουληθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Η Αττική συνεχίζει να έχει το προβάδισμα στις αιτήσεις με 1.434 (ποσοστό 38,7%), ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 459 αιτήσεις (ποσοστό 12,4%) ενώ υψηλή επίδοση καταγράφει το σύνολο της νησιωτικής χώρας με 16%. Ο τζίρος της αγοράς στις πρώτες οκτώ μέρες της δράσης Κινούμαι Ηλεκτρικά έχει διαμορφωθεί σε 23,2 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον θα υπάρξει άμεσα πρόβλεψη για την ενίσχυση του διαθέσιμου ποσού που αφορά τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεδομένου του  μεγάλου όγκου των αιτήσεων και του ενδιαφέροντος που καταγράφεται. Η επιλογή του ποδηλάτου ως ένα από τα κύρια μέσα μετακίνησης είναι στόχος και πολιτική που με ικανοποίηση διαπιστώνεται ότι δικαιώνεται.

Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, ξεκινά η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων. Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, ούτως ώστε να μπορούν να περάσουν στο επόμενο βήμα, αυτό της υποβολής του αιτήματος καταβολής της ενίσχυσης εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αγορά ή η μίσθωση του οχήματος που έχουν επιλέξει (πηγή: Δελτίο Τύπου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου