top icon
Επικαιρότητα

Προς υλοποίηση ο νέος κεντρικός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα

Το πλάνο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή του νέου σταθμού υπεραστικών ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα περιέγραψε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ο νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την Αττική, καθώς εκεί θα συγκεντρώνεται το σύνολο των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών ΚΤΕΛ της χώρας, καθώς και των διεθνών γραμμών. Πρόκειται για ένα έργο δημόσιου συμφέροντος, ιδιαίτερα σύνθετο, με πολλούς φορείς να έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου έχει υποβληθεί και διαβιβαστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Η χρηματοοικονομική μελέτη που πληρώθηκε από τον Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων έχει εκπονηθεί και το έργο κρίνεται ώριμο. Ο υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε επίσης πως εκτιμά πως μέσα στο 2022 θα έχει δημοπρατηθεί. Το στάδιο της υλοποίησης των σχεδίων εκπόνησης του έργου αναμένεται να διαρκέσει 16 μήνες από την έκδοση της σχετικής πολεοδομικής άδειας κατασκευής του κτηρίου.

Το συγκεκριμένο έργο συζητείται για περισσότερο από 15 χρόνια, μια και ο παλιός τερματικός σταθμός επί της λεωφόρου Κηφισού μετρά σχεδόν επτά δεκαετίες ζωής (λειτούργησε για πρώτη φορά επί εποχής Κόρκα) και θεωρείται πλέον ξεπερασμένος. Ο σχεδιασμός του νέου σταθμού αναμένεται πως θα είναι αρκετά φιλόδοξος, καθώς θα παραπέμπει περισσότερο σε σύγχρονο αεροδρόμο και λιγότερο σε σταθμό υπεραστικών λεωφορείων. Ο νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα θα συνδέεται με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό της γραμμής 3, για να είναι πρακτικά εφαρμόσιμη η μετακίνηση σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, από τον κεντρικό σταθμό και αντιστρόφως.

Τα σχέδια του νέου σταθμού περιέχουν επίσης εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και αναψυχής. Η μεγάλη εμπορική αξία του όλου έργου το καθιστά ευέλικτο χρηματοδοτικά, ενώ φυσικά το κατασκευαστικό ενδιαφέρον είναι πάντα ζωηρό. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, με άξονα είναι να καλυφθεί από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, με τον παραχωρησιούχο να αναλαμβάνει την εκμετάλλευση και διαχείριση του σταθμού.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ