top icon
Επικαιρότητα

Σε τροχιά υλοποίησης η σήραγγα της Ηλιούπολης

Για την υπογειοποίηση της σήραγγας της Ηλιούπολης ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η υπογειοποίηση της σήραγγας της Ηλιουπόλεως είναι ένα από τα απολύτως αναγκαία έργα, προκειμένου να μη γίνει η Αθήνα απροσπέλαστη πόλη στο μέλλον. Η αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της λεωφόρου Βουλιαγμένης θα εξασφαλίζει πρόσβαση στο Ελληνικό και θα λειτουργήσει και ως εναλλακτική επιλογή για τους πολίτες που κινούνται από τη βόρεια Αττική προς τα νότια προάστια, με πλήρη παράκαμψη του κέντρου.

Η αναβάθμιση αυτή θα επιτευχθεί με πλήρη ανισοπεδοποίηση των κόμβων της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με παράλληλο υποβιβασμό της (όπως λέγεται τεχνικά) χωρίς να θιγεί η υπάρχουσα γραμμή Μετρό και οι πιθανές επεκτάσεις της. Οι μελέτες ωρίμανσης του έργου στο ΠΔΕ εντάχθηκαν στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027..

Το φυσικό αντικείμενο των μελετών που απαιτούνται για την ωρίμανση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή αστικής σήραγγας μήκους 3 χιλιομέτρων που συνδέει την Περιμετρική Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της Περιμετρικής Υμηττού από τον κόμβο της Κατεχάκη μέχρι την είσοδο της σήραγγας και την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της λεωφόρου Βουλιαγμένης (που είναι ήδη κορεσμένη). Η εκπόνηση των μελετών για το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο μέρος με μία διαδικασία πολύ γρήγορη, που θα εντάσσεται στη Σύμβαση –Πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου της διοίκησης.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έρθει σε επαφή με τον επενδυτή του Ελληνικού, τη Lamda Development, και έχει ζητήσει να εξετάσουν πολύ σοβαρά να αναλάβουν αυτοί το κόστος της μελέτης. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η σχετική διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ