top icon
Επικαιρότητα

Στο τιμόνι από τα 17, αλλά με προϋποθέσεις

Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση προς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς προβλέπει τη χορήγηση άδειας οδήγησης σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Υπό ποιες προϋποθέσεις όμως;

Επί της ουσίας, με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιχειρείται η χορήγηση μιας αρχικής άδειας οδήγησης κατηγορίας Β μέσω ενός συστήματος συνοδευόμενης οδήγησης για νέους υποψήφιους οδηγούς μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 17 ετών. Το σύστημα αυτό προβλέπει την εκπαίδευση των ανηλίκων υποψηφίων οδηγών από ειδικό εκπαιδευτή, τη διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και στη συνέχεια τη χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών. Από το σημείο αυτό και μετά, ο «17άρης» θα έχει τη δυνατότητα να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του Ηλίου, με συνοδεία ενός ενήλικα-έμπειρου οδηγού που δεν έχει κανένα βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων. Δεν το λέμε εμείς, αλλά το σχέδιο νόμου του ΥΜΕ.

Διαβάστε επίσηςΠρος διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών

Εν συνεχεία, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους, ο οδηγός θα υποβάλλεται στο δεύτερο στάδιο αξιολόγησής του προκειμένου να αποκτήσει την οριστική άδεια οδήγησης κατηγορίας Β._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ