top icon
Επικαιρότητα

Συμβουλές για ασφαλή χρήση του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ένα βασικό μέτρο πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, είναι η μείωση των μετακινήσεων. Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση που η κίνηση με το αυτοκίνητο είναι αναπόφευκτη; Η επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών της Skoda, μας συμβουλεύει…

Η πανδημία του νέου κορονοϊού, έχει αλλάξει την καθημερινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με την  ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων να είναι από τα βασικά μέτρα πρόληψης. Για την περίπτωση πάντως που χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητο, η Jana Parmová, επικεφαλής Ιατρός της Skoda Auto, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

Προφανώς, ιδανικό θα ήταν όποιος χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, να είναι μόνος σε αυτό. Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, εφόσον γίνεται κοινή χρήση του αυτοκινήτου με άλλον επιβάτη, συνίσταται να βεβαιωθούμε πως ο συνεπιβάτης δεν έχει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου. Επιπλέον, οι επιβάτες πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον μάσκα προσώπου, λόγω της εγγύτητας των θέσεων τους.

Απολύμανση

Μια διαδικασία που παίζει σημαντικότερο ρόλο από κάθε άλλη φορά. Πριν την οδήγηση, πρέπει να υπάρξει επιμελής απολύμανση, η ανάγκη για την οποία εντείνεται για οδηγούς ταξί ή άλλους οδηγούς που μεταφέρουν επιβάτες.

Τα σημεία που πρέπει να απολυμανθούν είναι: τιμόνι, επιλογέας ταχυτήτων, χειρόφρενο, χειρολαβές στις πόρτες, χειριστήρια ηχοσυστήματος και συστήματος infotainment, διακόπτες φλας, υαλοκαθαριστήρων και cruise control την κολόνα του τιμονιού, υποβραχιόνια, πλαίσια θυρών και εξωτερικές χειρολαβές, χειρολαβή πορτ παγκάζ.

Skoda

Για το σκούπισμα επενδύσεων στα καθίσματα και μαλακών επιφανειών, ενδείκνυται η χρήση οινοπνεύματος. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει σε υπερβολική ποσότητα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φθορά του υλικού. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί οξυζενέ, καθώς μπορεί επίσης να φθείρει τις επιφάνειες του οχήματος.  Σχετικά με τον καθαρισμό στις οθόνες αφής, καλό θα ήταν να αποφεύγονται προϊόντα που περιέχουν αμμώνιο. Ακόμη, για τον καθαρισμό κάθε επιφάνειας, συνίσταται η χρήση πανιών με μικροΐνες.

Αμέσως μετά τον καθαρισμό, η Ιατρός της Skoda Auto συστήνει καλό αερισμό του αυτοκινήτου. 

Χρήση μάσκας προσώπου

Για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέτρων όπως μάσκες και αναπνευστήρες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, πως μια κλασική υφασμάτινη μάσκα δεν προστατεύει αυτόν που τη φορά από τον ιό, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης των συνεπιβατών. Επί της ουσίας, η χρήση μάσκας δείχνει σεβασμό προς τους συνεπιβάτες και μειώνει τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται μόνο με χρήση αναπνευστήρων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατηγορίας FFP3.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, ωστόσο αρκετά φαρμακεία εντός των αυτοκινήτων, διαθέτουν και μάσκες προσώπου, καθώς αυτό είναι υποχρεωτικό σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Κατά συνέπεια, μια ματιά στο φαρμακείο του αυτοκινήτου σας, θα ήταν χρήσιμη.

Ανεφοδιασμός

Οι συνθήκες υγιεινής στα πρατήρια βενζίνης, είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας. Η επαφή με τους υπαλλήλους θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, ενώ ιδανικό θα ήταν η πληρωμή να μην περιλαμβάνει άμεση χρηματική συναλλαγή, δηλαδή να γίνει με χρήση κάρτας ή μέσω τηλεφώνου. Επίσης, όπως σε κάθε τέτοια δραστηριότητα, συνίσταται να χρησιμοποιηθούν γάντια μιας χρήσης. Ακόμη, για την αποφυγή συχνών επισκέψεων στα πρατήρια, θα ήταν χρήσιμο στον ανεφοδιασμό, να πραγματοποιηθεί γέμισμα του ρεζερβουάρ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, πρέπει να υπάρξει σχολαστικό πλύσιμο χεριών ή χρήση αντισηπτικού.

Μπορεί ορισμένα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού μπορεί να φαντάζουν υπερβολικά, ωστόσο όσο πιο σχολαστικοί και επιμελείς είμαστε, τόσο περισσότερο θα φροντίσουμε για την υγεία, τη δική μας και των άλλων. Και κατά συνέπεια, θα έχουμε κάτι ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε οι  ζωές μας να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς, όσο το δυνατόν συντομότερα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ