Επικαιρότητα Ελλάδα

Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών: Προτείνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας για ενεργειακούς λόγους

Τη μείωση των ορίων ταχύτητας στο εθνικό δίκτυο στα 110 χλμ./ώρα και στις πόλεις στα 30 χλμ./ώρα προτείνει ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, για ενεργειακούς λόγους.

Σκοπός της πρότασης αυτής είναι η επίτευξη του εθνικού στόχου ενεργειακής εξοικονόμησης για το 2030, που προβλέπεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τον ΣΕΕΠΕ, η μείωση των ορίων ταχύτητας θα οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, που θα φτάσει το 12% για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και το 18% για τα βενζινοκίνητα. Οι προτάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών για την χρονική περίοδο 2021-2030 υποβάλλονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να τις εξαιρέσει εκείνο από το λεγόμενο καθεστώς επιβολής για την εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή, τη θέσπιση υποχρέωσης για τους προμηθευτές καυσίμων να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης, υπό το βάρος της επιβολής μεγάλων προστίμων σε περίπτωση απόκλισης. Για την περίοδο 2014-2020, ο στόχος εξοικονόμησης που αναλογεί για τις εταιρείες πετρελαιοειδών θα επιτευχθεί. Αν αυτό δεν συνέβαινε, το πρόστιμο για το σύνολο των εταιρειών θα ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την έυρυθμη λειτουργία τους.

Για την περίοδο 2021-2030 συζητιέται η αύξηση του στόχου εξοικονόμησης, μαζί με την αύξηση της συμμετοχής των εταιρειών πετρελαιοειδών στην επίτευξή του. Ο ΣΕΕΠΕ ζητά την εξαίρεση των μελών από το καθεστώς επιβολής, επειδή οι εταιρείες-μέλη του με το ισχύον καθεστώς καλούνται να επενδύσουν για τη... μείωση των πωλήσεών τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ κ. Αληγιζάκης διευκρίνισε ότι το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά. Ο τελευταίος πάντως ανέφερε στον πρόεδρο ότι δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για τη διατήρηση ή όχι του καθεστώτος επιβολής και την συμπερίληψη των εταιρειών εμπορίας σε αυτό.

 

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου