top icon
Επικαιρότητα

Ένα Nissan Leaf διανύει στην Ισπανία ως ταξί 350.000 χλμ.

Η ιστορία ενός ταξί Nissan Leaf πρώτης γενιάς που διένυσε πάνω από 350.000 χιλιόμετρα με την εργοστασιακή μπαταρία.

Ο San Jose Mendiluce ξεκίνησε πίσω από το τιμόνι του ταξί Nissan Leaf τον Οκτώβριο του 2011. Τo μοντέλο της πρώτης γενιάς  κατασκευάστηκε στην Oppama της Ιαπωνίας και είναι εφοδιασμένο με μπαταρία λιθίου 24 kWh. Ο Mendiluce αντικατέστησε την μπαταρία του αυτοκινήτου ύστερα από 354.000 χιλιόμετρα, χωρίς να καταναλώσει ούτε μια σταγόνα ορυκτού καυσίμου.

Η εμπειρία του έχει διαδοθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδήσεων στην Ισπανία, καθώς ο στόχος του είναι να πείσει το κοινό για τα οφέλη της κινητικότητας με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

«Διένυσα 270.000 χιλιόμετρα εξοικονομώντας 21.060 λίτρα καυσίμου, 18 αλλαγές λαδιού, φίλτρα, τακάκια φρένων, ιμάντες κ.α. από επισκέψεις στο συνεργείο. Το γεγονός ότι δεν εκπέμπω αέρια θερμοκηπίου και συμβάλλω στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα αποτελεί μία ανεκτίμητη αξία.»

Σύμφωνα με υπολογισμούς που παρείχε η Nissan, ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα είχε εκπέμψει 51 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με το συγκεκριμένο Nissan Leaf ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο 150 χιλιόμετρα την ημέρα, φτάνοντας κάποιες μέρες τα 200 με 280 χιλιόμετρα. Ο οδηγός/ιδιοκτήτης επωφελούνταν κατά τη διάρκεια των γευμάτων/διαλλειμάτων ανάπαυσης για να επαναφορτίσει το όχημα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι καθαρά θέμα οργάνωσης. Δεν μπορούσα να κάνω μακρινές αποστάσεις, αλλά για το 90% της καθημερινότητας μου δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Η φόρτιση στο σπίτι έφτανε τις 3 ώρες και σε σημείο γρήγορης επαναφόρτισης τα 45 λεπτά.»

Ο San Jose Mendiluce ήταν ο πρώτος Ισπανός αυτοκινητιστής που συμβίωσε επαγγελματικά με ένα ηλεκτρικό όχημα στην πόλη Βαγιαδολίδ, το οποίο διαθέτει 34 σημεία δημόσιας φόρτισης.

Ο στόχος του Mendiluce ήταν να φτάσει τα 500.000 χιλιόμετρα με αυτό το αυτοκίνητο, αλλά ένα ατύχημα οδήγησε το όχημά του σε ολική καταστροφή.

Παρά τη θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου του Leaf, o Mendiluce θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για να αναδειχθούν τα οφέλη από την καθημερινή χρήση του, καθώς και η ανθεκτικότητά του για εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ήδη στην Μαδρίτη κυκλοφορούν πάνω από 100 Nissan Leaf ως ταξί, καθώς από το 2016 η τοπική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με κίνητρα και κονδύλια για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις αστικές μετακινήσεις.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις, με την ευχή και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, να ακολουθήσουν τον δρόμο της κινητικότητας μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Δελτίο Τύπου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ