top icon
Επικαιρότητα

Επίσημο: O Wankel επιστρέφει!

Η Mazda επιβεβαίωσε πως το νέο της πρωτότυπο, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Τόκιο, θα «φορά» τη σύγχρονη εκδοχή του περιστροφικού της κινητήρα.

Αυτό επιβεβαίωσε και επίσημα ο υπεύθυνος έρευνας και εξέλιξης της Mazda, Kiyoshi Fujiwara, λίγες μόλις ώρες πριν το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο ανοίξει και επίσημα τις πύλες του, αρχικά για τους εκπροσώπους του αυτοκινητικού Τύπου. Πιο συγκεκριμένα, ο Fujiwara δήλωσε χαρακτηριστικά στο βρετανικό Autocar:

«Ο κόσμος πιστεύει πως ο περιστροφικός κινητήρας δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τις σύγχρονες προδιαγραφές ρύπων. Οι μηχανικοί μας όμως εργάστηκαν πάνω στο θέμα προικίζοντας τον με τεχνολογία αιχμής. Πρόκειται για απαραίτητο συστατικό του DNΑ μας που θα περάσει και στις επόμενες γενιές των μηχανικών μας. Είναι συνώνυμος της μάρκας. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα επιστρέψει με την ονομασία SkyActiv-R».

Όσον αφορά στο πισωκίνητο(!) κουπέ πρωτότυπο, που σε λίγες ώρες θα αποκαλυφθεί, ο CEO της ιαπωνικής εταιρείας, Masamichi Kogai, δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα δίπορτο πρωτότυπο με δύο αποκλειστικά θέσεις. Διαθέτει σπορ ντιζάιν».

Όσον αφορά στις προοπτικές που έχει το… ανώνυμο προς το παρόν αυτό concept, προκειμένου να ενταχθεί κάποια στιγμή στη γκάμα των διαθέσιμων μοντέλων της Mazda, ο επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού της εταιρείας, Ikuo Maeda, είπε:

«Αντιπροσωπεύει το όραμά μας, το οποίο όμως δεν θέλουμε να μετατεθεί και πολύ στο μέλλον».

Επ΄αυτού, ο Kogai διευκρίνισε:

«Αν από τώρα δεσμευτώ για το χρονοδιάγραμμα παρουσίασης του αυτοκινήτου, τότε θα ασκήσω μεγάλη πίεση στους μηχανικούς μας. Θέλω να το αποφύγω αυτό. Το τμήμα R&D εργάζεται ήδη πολύ σκληρά. Οι στόχοι είναι πολύ αυστηροί, μιας και ο περιστροφικός κινητήρας έχει πολλά ζητήματα, τα οποία πρέπει να λύσουμε. Δεν είναι μόνο οι εκπομπές ρύπων, είναι επίσης και η απόδοση αλλά και η συντήρησή του. Ο περιστροφικός κινητήρας είναι ένας δύσκολος κινητήρας».

Λίγες ώρες απέμειναν, επομένως, έως ότου η Mazda ανοίξει ακόμα περισσότερο τα χαρτιά της παρουσιάζοντας και επίσημα πλέον το «μυστηριώδες» πρωτότυπο της στο Τόκιο._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ