top icon
Επικαιρότητα

Επιστροφή στην κανονικότητα – δεύτερη φάση

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου χαλαρώνουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ας δούμε ποιά θα είναι η ελληνική πραγματικότητα στις ιδιωτικές μετακινήσεις με αυτοκίνητο και στη μεταφορά μαθητών τις επόμενες ημέρες…

Ξεκινώντας από τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης έως πέντε θέσεων, ήδη εκτός του οδηγού επιτρέπονται και δύο επιβάτες, όπως συμβαίνει και με τα ταξί από τις 8 Μαΐου. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως 1757, το οποίο σας επισυνάπτουμε σε μορφή pdf στο τέλος του άρθρου, ώστε να μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας) που τιτλοφορείται «Μέτρα τήρησης αποστάσεων κατά τις μετακινήσεις μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και τροποποίηση των μέτρων προστασίας σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης», γίνεται ξεκάθαρο ότι ο μέγιστος αριθμός των δύο επιβατών εκτός από τον οδηγό ισχύει και για διπλοκάμπινα pick-up, τα μικτής χρήσης και τύπου van αυτοκίνητα, όπως και για τα επταθέσια επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης. Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου επιβατών, μόνον αν στο αυτοκίνητο εκτός του οδηγού βρίσκονται γονείς με τα ανήλικα παιδιά τους. Υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας για τον οδηγό και τους επιβάτες, ενώ σε όσους δεν φορούν και εντοπιστούν σε έλεγχο θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών, η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει τα κάτωθι: Κατά τη μετακίνηση των μαθητών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και χρονοκαθυστέρηση, προς αποφυγή συνωστισμού. Κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος. Τα οχήματα μεταφοράς μαθητών απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% (διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης), ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων. Οδηγοί οχημάτων δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, συνοδοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να μη φοράνε προστατευτική μάσκα. Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τηρουμένων φυσικά και των μέτρων. Όλα τα παραπάνω, που αφορούν στους μαθητές, ισχύουν μέχρι τις 17 Μαΐου 2020.

Στις μετακινήσεις με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα, όπως και για τα αυτοκίνητα του διπλωματικού σώματος, των προξενείων, των πρεσβειών και των ξένων αποστολών επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών πλέον του οδηγού. Όσο για τα αυτοκίνητα οκτώ ή εννέα θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών, εκτός του οδηγού.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ