top icon
Κόσμος

H Mercedes αποκαλύπτει την ηλεκτρική EQB (video)

Μετά την πρεμιέρα των Mercedes EQS και EQA, η γκάμα των ηλεκτρικών μοντέλων της οικογένειας Mercedes EQ εμπλουτίζεται με τη νέα EQB.

Η επέλαση της Mercedes στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – και κατ’ επέκταση η διεύρυνση της γκάμας Mercedes EQ – συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς με ένα ακόμα μοντέλο για τον Γερμανό κατασκευαστή.

Για την περίσταση, πρόκειται για τη νέα Mercedes EQB, ένα SUV μηδενικών εκπομπών με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες και μπαταρία, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, μία μέρα πριν τα εγκαίνια της Έκθεσης Αυτοκινήτου της Σαγκάης.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα μοντέλο που κατατάσσεται στην κατηγορία των ηλεκτρικών SUV κύρους της κόμπακτ κατηγορίας, όπως και το πρόσφατα παρουσιασθέν Audi Q4 e-tron.

Για την περίσταση, η Mercedes παρουσίαση την έκδοση του μοντέλου του θα κατασκευάζεται από την Beijing Benz Automotive Co., Ltd (BBAC), την κοινοπραξία της Daimler με το BAIC Group και θα διατίθεται στη συγκεκριμένη της εκδοχή στην Κίνα – μέσα στο χρόνο το φως της δημοσιότητας θα δουν και οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραλλαγές του μοντέλου.

«Η Κίνα δεν είναι μόνο η πιο σημαντική περιοχή όσον αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτων για εμάς, αλλά και η κορυφαία αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο», δήλωσε ο Hubertus Troska, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Daimler AG, υπεύθυνο για την ευρύτερη περιοχή της Κίνας. «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι για την παγκόσμια πρεμιέρα της ηλεκτρικής EQB εδώ στην Κίνα. Με τα επτά καθίσματά της, η νέο EQB καλύπτει τις ανάγκες των οικογενειών. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή της ηλεκτρικής EQB στο Πεκίνο».

Στην Κίνα, η νέα Mercedes EQB θα διατεθεί στην έκδοση AMG Line αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 215 kW – δηλαδή 292 ίππους. Στην Ευρώπη, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφόρων εκδόσεων με κίνηση στους εμπρός και τους τέσσερις τροχούς και διάφορα επίπεδα ισχύος, εκ των οποίων κάποιες θα υπερβαίνουν σε απόδοση τα 200 kW (272 ίπποι). Η ωφέλιμη χωρητικότητα των μπαταριών στην Ευρώπη θα είναι 66,5 kWh, με τις τελευταίες να κατασκευάζονται στα εργοστάσια της Daimler στο Kamenz (Γερμανία) και στο Jawor (Πολωνία).

Όπως ανακοίνωσε η Mercedes, στις προθέσεις της είναι η διάθεση μιας έκδοσης long-range. Ενδεικτικά, το γερμανικό εργοστάσιο αναφέρει στις επίσημες ανακοινώσεις του ότι η ηλεκτρική κατανάλωση της EQB 350 4MATIC στην Ευρώπη, θα είναι 16,2 kWh/100 χλμ. και η μέγιστη αυτονομία της 478 χλμ.

Στο σπίτι ή σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η νέα Mercedes EQB μπορεί να φορτιστεί στα 11 kW με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) χρησιμοποιώντας έναν ενσωματωμένο φορτιστή. Επιπρόσθετα, το γερμανικό ΕV μπορεί να «γεμίσει» την μπαταρία του σε ταχυφορτιστή DC με μέγιστη ισχύ έως 100 kW. Ο χρόνος φόρτισης είναι σε αυτή την περίπτωση κυμαίνεται στα 30 λεπτά για την «αναζωογόνηση» του συσωρευτή από το 10% έως και το 80% της μέγιστης αποθηκευτικής δυναμικής του.

Η νέα Mercedes EQB, η οποία βασίζεται στη συμβατική GLB, έχει μήκος 4.684 χλστ., πλάτος 1.834 χλστ. και ύψος 1.667 χλστ., ενώ το μεταξόνιό της ανέρχεται στα 2.829 χλστ.

Το διαθέσιμο ύψος στο εσωτερικό για τους επιβάτες των εμπρός θέσεων είναι 1.035 χλστ. και στη δεύτερη σειρά καθισμάτων 979 χλστ. Στην 5θέσια διάταξη, ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα από 495 έως και 1.710 λίτρα και στην 7θέσια από 465 έως και 1.620 λίτρα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η παραγωγή της νέας Mercedes EQB θα ξεκινήσει το 2021 σε δύο περιοχές: για την παγκόσμια αγορά στο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας στο Kecskemét της Ουγγαρίας και για την Κινεζική στο Πεκίνο από την κοινοπραξία της Daimler με το BAIC Group. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η νέα EQB θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα της Mercedes που θα παράγεται στην Ουγγαρία συμπληρώνοντας το plug-in υβριδικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο που περιλαμβάνει τις CLA και CLA Shooting Brake. Η A-Class θα παραχθεί επίσης σε plug-in υβριδικό εκδόσεις στο Kecskemét στο εγγύς μέλλον, καθώς και στο γερμανικό εργοστάσιο της Mercedes στο Rastatt της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου κατασκευάζεται η EQA.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ