top icon
Επικαιρότητα

H Porsche αποτίει φόρο τιμής στο πρώτο ΕV που πάτησε τους τροχούς του στη Σελήνη (+video)

Ο 85χρονος Charles ‘Charlie’ Duke είναι ο 10ος άνθρωπος που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει περπατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης και συνάμα ένας από τους μόλις έξι στον κόσμο που οδήγησε πριν 50 χρόνια το Lunar Roving Vehicle (LRV), το περίφημο ηλεκτρικό όχημα του προγράμματος Apollo της NASA.

Ο Αμερικανός αστροναύτης «έγραψε» με το Lunar Roving Vehicle (LRV) πάνω από 70 ώρες στην επιφάνεια της Σελήνες καλύπτοντας αποστάσεις έως και 7 χιλιομέτρων από το σημείο προσελήνωσης, σε μία εποχή στην οποία οι αστροναύτες δεν απομακρύνονταν από αυτό περισσότερο από 400 μέτρα. Το LRV ήταν, στην εποχή του, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το πλέον προηγμένο ηλεκτρικό όχημα, το οποίο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ που δεν ξεπέρασε τους 17 μήνες.

Porsche Taycan

Το LRV είχε μήκος… όσο και πλάτος, που δεν ξεπερνούσε τα 3 μ., «καθαρή» απόσταση από το έδαφος που έφτανε τα 36 εκατ., ενώ για την κίνησή του φρόντιζαν δύο μπαταρίες με ισχύ 100 Ah και τέσσερις μικροί ηλεκτροκινητήρες των 0,25 ίππων. Το όχημα ζύγιζε στην Γη περί τα 210 κιλά, το δε χειριστήριο για τον έλεγχό του ήταν ένα joystick, αντί για τιμόνι, ενώ η ανάρτησή του ήταν ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς.

Charles ‘Charlie’ Duke
Ο Charles ‘Charlie’ Duke μπορεί να έχει οδηγήσει ένα ηλεκτροκίνητο όχημα στις αρχές του ’70, και μάλιστα στο Φεγγάρι, όμως έως τώρα δεν είχε αντίστοιχη εμπειρία στην Γη  Με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων από τότε που το Lunar Roving Vehicle «κύλισε» τους τροχούς του στο σκονισμένο έδαφος του δορυφόρου της Γης, η Porsche έδωσε μια Taycan στον βετεράνο αστροναύτη, προκειμένου να την οδηγήσει σε ένα μικρό αεροδρόμιο στο Austin των ΗΠΑ.

«Είχα οδηγήσει εδώ κάτω ηλεκτρικά αυτοκινητάκια του γκολφ, αλλά κανένα πραγματικό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο. Είναι σαν αεροπλάνο. Εξαιρετική ορατότητα, όλα τα χειριστήρια στην θέση τους. Καμία σχέση με το δικό μας Ρόβερ».

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:


 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ