top icon
Επικαιρότητα

Η επιστροφή του Ford Bronco (+videos)

Η Ford αναβιώνει το όνομα Bronco ύστερα από 24 χρόνια παρουσιάζοντας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τη δική της, σύγχρονη αντιπρόταση απέναντι στις αντίστοιχες προτάσεις του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Ford, η νέα οικογένεια σκληροτράχηλων μοντέλων της μπλε οβάλ εταιρείας είναι κατασκευασμένη «με την ανθεκτικότητα των pick-up οχημάτων της οικογένειας F και την ψυχή και τις επιδόσεις της Mustang» βασιζόμενη στις δύο από τις τρεις διαθέσιμες παραλλαγές στην πλατφόρμα του δημοφιλούς Ranger. Για πρώτη φορά στα χρονικά, εκτός από την δίθυρη έκδοση, η Ford θα προσφέρει το νέο Bronco και σε τετράθυρη.

Ford Bronco

Σχεδιαστικά, οι παραπομπές στο αρχέτυπο μοντέλο του 1965 είναι κάτι παραπάνω από διακριτές. Το σχήμα του αυτοκινήτου είναι αρκούντως… τετραγωνισμένο, ενώ χαρακτηριστικοί είναι οι κοντοί εμπρός και πίσω πρόβολοι και το μεγάλο πλάτος. Οι μηχανικοί της Ford ισχυρίζονται ότι η διαδρομή της ανάρτησης του αυτοκινήτου είναι έως και 17% μεγαλύτερη από εκείνη των ανταγωνιστών του (λέγε με Jeep), την ώρα που οι τροχοί (ζάντες+ελαστικά) του έχουν διάμετρο έως και 35 ίντσες.

Ford Bronco

Το αμάξωμα του νέου Ford Bronco έχει απόσταση από το έδαφος που φτάνει στα 295 χλστ. Οι γωνίες προσέγγισης, διαφυγής και ράμπας του αυτοκινήτου είναι 43,2 37,2 και 29 μοίρες αντίστοιχα, ενώ το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί όντας βυθισμένο σε νερό βάθους άνω των 85 εκατοστών. Σε ότι αφορά τις διαστάσεις, η «κοντή» έκδοση έχει μήκος 4,4 μ., πλάτος και ύψος που υπερβαίνουν οριακά τα 2 μ., ενώ το μεταξόνιο της είναι 2,54 μ. Η 4θυρη με τη σειρά της εκδοχή έχει διαστάσεις 4.813×2.014×1.999 χλστ. και μεταξόνιο σχεδόν 3 μ.

Ford Bronco

Το νέο Bronco διατίθεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με έναν 4κύλινδρο κινητήρα της οικογένειας EcoBoost της Ford με χωρητικότητα 2,3 λίτρων που αποδίδει 270 ίππους και 420 Nm καθώς και με έναν V6, της ίδια οικογένειας, με χωρητικότητα 2,7 λίτρα, ισχύ 310 ίππων και ροπή 542 Nm. Στην πρώτη περίπτωση, το κιβώτιο είναι μηχανικό, με 7 σχέσεις, ή αυτόματο, με 10 σχέσεις, επιλογή που αποτελεί μονόδρομο για το 6κύλινδρο Bronco. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ένα σύστημα με 7 προγράμματα λειτουργίας (Normal, Eco, Sport, Slippery, Sand, Baja, Mid/Ruts και Rock Crowl), το οποίο φέρει την ονομασία GOAT (Go Over All Terrain).

Ford Bronco

Στο σύστημα μετάδοσης η Ford προσφέρει δύο επιλογές: η πρώτη απαρτίζεται από ένα κιβώτιο μεταφοράς shift-on-the-fly δύο σχέσεων που ελέγχεται ηλεκτρικά και ένα πιο προηγμένο με αυτόματη και ηλεκτρομηχανικά ελεγχόμενη εναλλαγή μεταξύ των θέσεων 2Η και 4Η. Από εκεί και πέρα, στον τομέα της ανάρτησης, στον εμπρόσθιο άξονα συναντάμε μια ανεξάρτητη διάταξη, ενώ πίσω έναν άκαμπτο άξονα με πέντε σημεία στήριξης σε συνδυασμό με ελικοειδή ελατήρια. Προαιρετικά διατίθενται αμορτισέρ με την υπογραφή της Bilstein, καθώς και ημι-ενεργητικές ανιστρεπτικές δοκοί που ελέγχονται μέσω υδραυλικού κυκλώματος.

Ford Bronco

Οι δίθυρες εκδόσεις του μοντέλου διαθέτουν μια αφαιρούμενη, σε τρία τμήματα, οροφή ως στοιχείο του βασικού εξοπλισμού, ενώ στις 4θυρες τα μέρη του αμαξώματος που θα μπορούν να «απομακρυνθούν» θα είναι τέσσερα στον αριθμό. Αφαιρούμενες είναι επίσης και οι πόρτες, που δεν διαθέτουν πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, το εσωτερικό των νέων Bronco είναι εμπνευσμένο σε επίπεδο αισθητικής από το μοντέλο της πρώτης γενιάς. Εντούτοις, οι σύγχρονες εφαρμογές δεν απουσιάζουν έχοντας ως σημείο αναφοράς τις οθόνες των 8 ή 12 ιντσών που υποστηρίζουν το νέο σύστημα επικοινωνίας και διασύνδεσης SYNC4.

Το Bronco Sport

Πρόκειται για μια έκδοση με πιο ασφάλτινο προσανατολισμό. Εξ ου και το δάπεδο στο οποίο βασίζεται, το οποίο δεν είναι άλλο από εκείνο με την ονομασία C2 το οποίο η Ford χρησιμοποιεί στα ευρωπαϊκά Focus και Kuga. Εδώ, το σύστημα τετρακίνησης είναι στάνταρντ, ενώ θα υπάρχουν εκδόσεις που θα εξοπλίζονται με μια πιο σοφιστικέ διάταξη που θα διαθέτει δυνατότητα κλειδώματος σε συνδυασμό με μια μονάδα ελέγχου της κίνησης στον πίσω άξονα με δύο συμπλέκτες.

Ford Bronco Sport

Κάτω από το καπό του θα συναντάμε είτε τον 1.500άρη EcoBoost κινητήρα της Ford σε έκδοση που θα αποδίδει 180 ίππους, είτε έναν 2λιτρο με απόδοση 245 ίππους. Όλες οι εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες με ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση, 7 προγράμματα λειτουργίας, όπως και τα υπόλοιπα Bronco, ενώ διαφοροποιημένο θα είναι και το εσωτερικό, δίνοντας έμφαση στην πολυτέλεια και την άνεση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ