top icon
Επικαιρότητα

Η ιστορία του 5κύλινδου κινητήρα της Audi σε 17 λεπτά (+video)

Σε ένα αρκετά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ-φιλμ, η Audi Αμερικής μας παρουσιάζει την εξελικτική πορεία του 5κύλινδρου κινητήρα της που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1976.

Ο 5κύλινδρος κινητήρας της Audi παρουσιάστηκε σε μια περίοδο που ο ομοεθνής ανταγωνισμός μεσουρανούσε στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο αυτοκινητικό γίγνεσθαι με τις εν σειρά 6κύλινδρες προτάσεις του. Έτσι, σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης, αλλά και δημιουργίας ενός πιο συμπαγούς σε διαστάσεις συνόλου, οι μηχανικοί της Audi έφεραν στο φως για πρώτη φορά στην ιστορία τους το 1976 τον δικό τους «straight-five» κινητήρα τοποθετώντας τον στο «μεγάλο» Audi 100 (Type 43). Το 1978, εμφανίζεται η ντίζελ παραλλαγή του, η οποία απέδιδε 70 μόλις ίππους, και έναν χρόνο μετά η πρώτη υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή του. Η πρώτη εφαρμογή της τελευταίας έγινε στο 200 5Τ, αποδίδοντας, εν έτει 1980, 170 ίππους και 265 Nm ροπής.

Ο 5κύλινδρος κινητήρας των Γερμανών της Audi έγινε ακόμα πιο γνωστός χάρη στις αγωνιστικές… εφαρμογές του. Το 1983, ο Hannu Miikkola κερδίζει με την αρωγή του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, ενώ ένα χρόνο μετά, με αφορμή την παρουσίαση του Sport Quattro, αναβαθμίζεται αποδίδοντας στο μοντέλο παραγωγής 306 ίππους.

Ακόμα και μετά την απόσυρση της Audi από τους αγώνες Ράλλυ το 1986, η γερμανική εταιρεία συνέχισε να τον χρησιμοποιεί σε άλλες μορφές αγώνων. Το 1987, ο Walter Rohrl κερδίζει το Pikes Peaks στις ΗΠΑ με το Sport Quattro S1. O «straight-five» κινητήρας πρωταγωνίστησε την επόμενη χρονιά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και στο Πρωτάθλημα Τουρισμού IMSA GTO, αποδίδοντας 720 ίππους.

Το 1989, η Audi παρουσιάζει στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον πρώτο υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα παραγωγής με άμεσο ψεκασμό και 5 κυλίνδρους, ο οποίος απέδιδε 120 ίππους έχοντας χωρητικότητα 2,5 λίτρων. Μια από τις τελευταίες εφαρμογές του σε αυτήν την περίοδο… ζωής του έγινε στο εμβληματικό RS2 αποδίδοντας για την περίσταση 315 ίππους.

Το μεγάλο comeback του 5κύλινδρου κινητήρα της Audi έγινε το 2009 κάτω από το καπό του ΤΤ RS. Με μια σημαντική σε σχέση με το παρελθόν διαφορά: τον τρόπο τοποθέτησής του, μιας και πλέον οι μηχανικοί από το Ίνγκολσταντ αποφάσισαν να τον εγκαταστήσουν εγκάρσια και όχι κατά τον διαμήκη άξονα, όπως συνέβαινε από το 1976 έως και το 1997. Σήμερα, ύστερα από αρκετά χρόνια εξέλιξης, ο 5κύλινδρος κινητήρας της γερμανικής εταιρείας έχει φτάσει να αποδίδει 400 ίππους και 480 Nm ροπής από μόλις 2,5 λίτρα._Χ.Α.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο με την εξελικτική πορεία του 5κύλινδρου κινητήρα της Audi. Σε αυτό μιλούν, μεταξύ άλλων, οι Walter Rohrl και Hans Stuck.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ