top icon
Επικαιρότητα

Η μεγάλη «έξοδος» του Carlos Ghosn

Παρά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν και τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ο πρώην ισχυρός άνδρας των Renault και Nissan εγκατέλειψε την Ιαπωνία διαφεύγοντας στο Λίβανο.

Νέα τροπή πήρε από χθες η πολυσυζητημένη υπόθεση του πρώην Προέδρου της Nissan, με τον Carlos Ghosn να εμφανίζεται να έχει διαφύγει στο Λίβανο, παρά τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβάλει εδώ και καιρό οι εισαγγελείς της Ιαπωνίας. Σε σχετική δήλωση που εξεδόθη, ο πρώην ισχυρός άνδρας της γαλλο-ιαπωνικής συμμαχίας των Renault-Nissan-Mitsubishi αναφέρει χαρακτηριστικά πως, με την κίνηση του να μεταβεί στο Λίβανο, δεν έχει σκοπό να διαφύγει της δικαιοσύνης στην Ιαπωνία αλλά να «αποφεύγει την αδικία και τις πολιτικές διώξεις στη χώρα».

Θυμίζουμε πως ο γαλλο-λιβανέζος μάνατζερ τελούσε εν αναμονή της δίκης του στην Ιαπωνία έχοντας στην «πλάτη» βαριές κατηγορίες για καταχρήσεις και οικονομικές ατασθαλίες κατά τη διάρκεια της θητείας ως Πρόεδρος της Nissan.

«Βρίσκομαι τώρα στο Λίβανο και δεν θα είμαι πλέον όμηρος του αυστηρού ιαπωνικού συστήματος δικαιοσύνης όπου τεκμαίρεται η ενοχή, οι διακρίσεις είναι ανεξέλεγκτες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύονται παραβλέποντας κατάφωρα τις νομικές υποχρεώσεις της Ιαπωνίας βάσει του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών», υποστηρίζει στη δήλωσή του ο Carlos Ghosn.

Σε αναφορές του το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι ο Carlos Ghosn έφτασε χθες στο Λίβανο με ιδιωτικό αεροπλάνο χρησιμοποιώντας μάλιστα διαφορετικό όνομα κατά την είσοδό του στη χώρα.

Ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον Carlos Ghosn δήλωσε στο δίκτυο NHK τα εξής:

«Δεν ξέρω τίποτα. Θα ελέγξουμε την κατάσταση από εδώ και στο εξής».

Εκπρόσωπος του περιφερειακού δικαστηρίου του Τόκιο επεσήμανε στο ίδιο κανάλι ότι οι περιοριστικοί όροι που απαγόρευσαν στον Ghosn την έξοδό του από τη χώρα, δεν έχουν αλλάξει.

Στη σχετική δήλωσή του ο Carlos Ghosn καταλλήγει επισημαίνοντας τα εξής:

«Τώρα μπορώ να επικοινωνήσω ελεύθερα με τα ΜΜΕ, κάτι που θα ξεκινήσει τη επόμενη εβδομάδα».

Από τη μεριά της, η γαλλική κυβέρνηση φέρεται να είναι «έκπληκτη» για την ως άνω εξέλιξη, με την υπουργό Οικονομίας της χώρας να δηλώνει πως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» προσθέτοντας ωστόσο πως ο Carlos Ghosn, όντας πολίτης της χώρας, θα είναι σε θέση να λάβει υποστήριξη από το γαλλικό προξενείο στο Λίβανο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ