top icon
Επικαιρότητα

Η SpaceX του Elon Musk γράφει ιστορία (+video)

Mε επιτυχία εκτοξεύτηκε χθες το βράδυ στις 22.22 ώρα Ελλάδας η ιστορική και πρώτη από το 2011 επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα από αμερικανικό έδαφος της SpaceX, της διαστημικής εταιρείας του Elon Musk.

Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη πτήση προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που πραγματοποιείται για λογαριασμό της NASA από αμερικανικό έδαφος μετά την παύση του σχετικού προγράμματος το 2011. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η χθεσινή και απόλυτα επιτυχημένη εκτόξευση της κάψουλας Crew Dragon και του πυραύλου Falcon έρχεται να σηματοδοτήσει την πρώτη φορά στην ιστορία που μια εμπορική αεροδιαστημική εταιρεία μεταφέρει ανθρώπους στην τροχιά της Γης.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ιστορική στιγμή τόσο για την SpaceX του Elon Musk όσο και για το διαστημικό πρόγραμμα των Αμερικανών, οι οποίοι, ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία αποχής, πραγματοποιούν με την αποστολή Demo-2 το μεγάλο come-back στις επανδρωμένες εκτοξεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η National Aeronautics and Space Administration, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, έχει δαπανήσει περισσότερα από 3 δις δολάρια στη SpaceX για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και τη λειτουργία της επαναχρησιμοποιήσιμης κάψουλάς της για έξι μελλοντικά μετ’ επιστροφής ταξίδια στο διάστημα.

Μετά τη χθεσινή εκτόξευση από τις ακτές της Φλόριντα των ΗΠΑ, ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών και με τον τελευταίο να «ταξιδεύει» με ταχύτητα 4.000 χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon, στην οποίοι επιβαίνουν οι αστροναύτες Robert Behnken και Douglas Hurley, προς τον προορισμό της.

«Πρόκειται για ένα όνειρο τόσο δικό μου όσο και για για όλους στη SpaceX που έγινε πραγματικότητα. Είναι το αποκορύφωμα μιας απίστευτης δουλειάς από την ομάδα της SpaceX, από τη NASA και από πολλούς άλλους συνεργάτες. Μπορείτε να το δείτε ως το αποτελέσματα της δουλειάς εκατό χιλιάδων ανθρώπων περίπου όταν υπολογίσετε όλους τους προμηθευτές και όλοι όσοι εργάστηκαν σκληρά για αυτή την ημέρα», δήλωσε ο Elon Musk.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ