top icon
Επικαιρότητα

Η VW δηλώνει και επίσημα την ενοχή της

Η γερμανική εταιρεία δήλωσε την ενοχή της με τον πλέον επίσημο τρόπο ενώπιων των αμερικανικών δικαστικών αρχών σε σχέση με το διαβόητο σκάνδαλο dieselgate, ούτως ώστε να επέλθει ο πολυπόθητος για την ίδια οικονομικός συμβιβασμός που περιορίζει τα πρόστιμα σε μόλις 4,3 δις δολάρια.

Η VW είναι και τυπικά πλέον μια εταιρεία με επίσημη καταδίκη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ωστόσο, η οριστική απόφαση που αφορά στην επιβληθείσα από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ ποινή πρόκειται να ανακοινωθεί στα τέλη του επόμενου κιόλας μήνα. Το βέβαιο πάντως είναι πως ο Νο1 κατασκευαστής αυτοκινήτων του κόσμου δεν κατάφερε τελικά να βγει αλώβητος από τη δικαστική του περιπέτεια στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Όχι μόνο δήλωσε ένοχος για τρία στο σύνολο κακουργήματα, εκείνα της συνομωσίας, της παρακώλησης άσκησης της δικαιοσύνης αλλά και της πλαστογραφίας εγγράφων, αλλά συγχρόνως είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει περί τα 4,3 δις υπό τη μορφή προστίμων, ποσό που υπολείπεται αρκετά των απαιτήσεων που θα προέκυπταν στην περίπτωση που οι Γερμανοί αρνούνταν να δεχτούν τον συμβιβασμό που τους πρότειναν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών, πέραν της υποχρέωσης καταβολής της εν λόγω χρηματικής ποινής, η VW υποχρεούται να παραμείνει πλήρως συνεργάσιμη με τις αρμόδιες αρχές της χώρας όσον αφορά στην περαιτέρω διερεύνηση των υπολοίπων πτυχών του διαβόητου σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων.

Στην επίσημη ανακοίνωση που η εξέδωσε, η VW αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η VW λυπάται βαθύτατα για την συμπεριφορά της, από την οποία ενέσκηψε το σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ. Οι συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με τις αρχές των ΗΠΑ αντανακλά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τα παραπτώματα που αντιβαίνουν στις αξίες της VW. Η εταιρεία μας δεν είναι η ίδια με εκείνη που ήταν πριν 18 μήνες. Έχουμε κάνει πολλά προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη λογοδοσία μας, να ενισχύσουμε τη διαφάνεια αλλά και να αλλάξουμε την εταιρική μας φιλοσοφία»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ