top icon
Επικαιρότητα

Κάθε Volvo έχει πλέον τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα και σύστημα Care Key

Η Volvo κάνει πράξη τις υποσχέσεις της και από σήμερα κάθε μοντέλο που θα πουλά δεν θα υπερβαίνει σε τελική ταχύτητα τα 180 χλμ./ώρα. Και όχι μόνο.

«Πιστεύουμε ότι ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων έχει την ευθύνη να συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας. Η τεχνολογία περιορισμού της ταχύτητας της Volvo συνάδει με αυτό. Το όριο ταχύτητας και το σύστημα Care Key βοηθούν τους ανθρώπους ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η ταχύτητα είναι επικίνδυνη» δηλώνει μεταξύ άλλων ο Malin Ekholm, επικεφαλής του Τμήματος Ασφάλειας της Volvo Cars.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και με δεδομένο τόσο το όραμα Vision 2020 της Volvo, το οποίο έχει ως στόχο τους μηδενικούς θανάτους ή/και σοβαρούς τραυματισμούς στο δρόμο, όσο και τη συνειδητοποίηση ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η Σουηδική εταιρεία κάνει πράξη την περσινή της υπόσχεση προχωρώντας από σήμερα στον περιορισμό της τελικής ταχύτητας όλων των μοντέλων της στα 180 χλμ./ώρα – απόφαση που αποτελεί, αν μη τι άλλο, ένα από τα πλέον φιλόδοξα «σχέδια» ασφάλειας στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Συν τοις άλλοις, όλα τα αυτοκίνητα της Volvo θα εξοπλίζονται εφεξής και με το σύστημα Care Key, το οποίο θα παρέχει στους κατόχους τη δυνατότητα να επιβάλουν κάτω από ειδικές περιστάσεις περαιτέρω περιορισμούς στην τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου τους – όπως για παράδειγμα όταν δανείζουν το όχημα τους σε φίλους, άλλα μέλη της οικογένειας ή οδηγούς με μικρή εμπειρία πίσω από το τιμόνι.

Εντούτοις, η θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 180 χλμ./ώρα έχει αναδειχτεί σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο ζήτημα από τότε που ανακοινώθηκε από τον Σουηδό κατασκευαστή, με αρκετούς να αμφισβητούν μεταξύ άλλων το δικαίωμα των αυτοκινητοβιομηχανιών να επιβάλλουν ανάλογους περιορισμούς μέσω της χρήσης των διαθέσιμων τεχνολογιών. Ωστόσο, η Volvo Cars πιστεύει ακράδαντα, όπως η ίδια δηλώνει, ότι έχει την υποχρέωση να «ανοίξει» μέσω της συγκεκριμένης απόφασης τη συζήτηση αναφορικά με το ποια είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις των κατασκευαστών που μπορούν στην πράξη να σώσουν ζωές – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απώλεια δυνητικών πελατών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Volvo, το μείζον πρόβλημα με την υψηλή ταχύτητα είναι ότι πάνω από ένα ορισμένο όριο τόσο οι υφιστάμενες τεχνολογίες ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης, όσο και οι υποδομές στο οδικό δίκτυο, δεν είναι πλέον ικανές ώστε να αποτρέψουν σοβαρούς τραυματισμούς ή/και θανάτους σε περίπτωση ατυχήματος. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με σχετικές έρευνες της Volvo, οι άνθρωποι έχουν «κακή κατανόηση των κινδύνων που προκύπτουν εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας».

Εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και διαφόρων τοξικών ουσιών, αλλά και η απόσπαση της προσοχής, είναι δύο ακόμα τομείς στους οποίους η Volvo Cars αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της την προσεχή περίοδο αναλαμβάνοντας δράσεις αλλά και συγκεκριμένα μέτρα που θα δούμε να υιοθετούνται σε μελλοντικά της οχήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ