top icon
Επικαιρότητα

Κίνδυνοι που υπάρχουν κατά το πέρασμα ενός οχήματος μέσα από το νερό

Καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο τώρα τελευταία στην χώρα μας, εύλογα έχουν προκύψει ερωτήσεις σχετικά με την οδήγηση σε πλημμυρισμένο οδικό δίκτυο και κατά πόσο το νερό δύναται να δημιουργήσει προβλήματα στα αυτοκίνητα μας.

Πολλές φορές έχει συμβεί με την έλευση της βροχής το οδικό δίκτυο να μετατρέπεται σε μία απέραντη “λίμνη”, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους οδηγούς των οχημάτων όσο και στα οχήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τον “εχθρό” που ακούει στο όνομα νερό.

Το νερό σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα οχήματα αλλά και να βάλει σε κίνδυνο τους ίδιους τους χρήστες των οχημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ενδεδειγμένη λύση είναι να αποφύγετε τυχόν άσκοπες μετακινήσεις, εάν όμως δεν έχετε αυτό το πλεονέκτημα, σας παραθέτουμε συμβουλές και λύσεις για να μην τα βρείτε “σκούρα” στις δύσκολες συνθήκες και να βγείτε εσείς νικητές στην άνιση μάχη με το νερό.

Διαβάστε σε άλλο άρθρο σχετικά με την οδήγηση στην βροχή

Πέρασμα από σημεία με νερά

Η πλειονότητα των οδηγών δεν αντιμετωπίζουν με την δέουσα σοβαρότητα που πρέπει την οδήγηση σε πλημμυρισμένους δρόμους και πολλές φορές ρισκάρουν να διασχίσουν το οδικό δίκτυο με μεγάλη ποσότητα νερού αδιαφορώντας για τις συνέπειες που ενδεχομένως να προκύψουν τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλες χρήστες του οδικού δικτύου.

Αν βρεθείτε στην δύσκολη θέση να οδηγήσετε σε αυτές τις συνθήκες κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές που μας έδωσε ο πολύπειρος συνεργάτης μας και μηχανολόγος Λευτέρης Σωτήρχος της SMotorsport, θα σας χρειαστούν, ώστε να αποφύγετε τα χειρότερα.

Η στάθμη του νερού δεν πρέπει να είναι ψηλότερη από το δάπεδο του αυτοκινήτου. Αν είναι εφικτό, ελέγξτε το βάθος του νερού στο βαθύτερο σημείο πριν το διασχίσετε. Απαιτείται πρόσθετη προσοχή κατά τη διέλευση μέσα από ρέοντα ύδατα.

Είναι θεμιτό να οδηγείτε με μέγιστη ταχύτητα 5χλμ./ώρα, ώστε να αποτρέψετε την είσοδο του νερού στο μοτέρ και να αποφύγετε τυχόν βλάβες των ηλεκτρικών εξαρτημάτων του αυτοκινήτου.

Να θυμάστε ότι, λόγω των κυματισμών που προκαλούνται από τα επερχόμενα οχήματα, η στάθμη του νερού μπορεί να ξεπεράσει το δάπεδο του αυτοκινήτου.

Δεν χρειάζεται να σταματάτε το αυτοκίνητο μέσα στο νερό, είναι απαραίτητο να οδηγείτε προσεκτικά προς τα εμπρός ειδάλλως εάν έχετε την δυνατότητα βγείτε από το νερό με την όπισθεν.

‘Οταν με επιτυχία πλέον διασχίσετε το σημείο το οποίο έχει νερά, πατήστε ελαφρά το πεντάλ φρένου και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα πέδησης δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, καθώς το νερό και η ενδεχόμενη λάσπη που μπορεί να υπάρχει, μπορεί να υγράνουν τις επενδύσεις τριβής με αποτέλσμα η λειτουργία πέδησης να επενεργεί με καθυστέρηση.

Αν καταφέρετε και βγείτε από το δύσκολο κομμάτι με το νερό και ο κινητήρας ξαφνικά σβήσει, περιμένετε για λίγα λεπτά και με την βοήθεια της μίζας και πάλι επαννεκινήστε τον κινητήρα σας. Επιλέξτε μία μικρή σχέση στο κιβώτιο και απομακρυνθείτε από το συγκεκριμένο σημείο και σταθμεύστε το όχημα σας με ασφάλεια.

Εάν στο όχημα σας υπάρχει κοτσαδόρος, καθαρίζουμε το σημείο επαφής του τρέιλερ σχολαστικά.

Το όχημα μου πλημμύρισε με νερό τώρα αρχίζουν τα “δύσκολα”;

Σε έντονα καιρικά φαινόμενα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι δρόμοι να μετατρέπονται σε ποτάμια και πολλές φορές το νερό να εισχωρεί τόσο εντός του εσωτερικού του αυτοκινήτου όσο και στα μηχανικά μέρη του.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν νερό χαμηλής στάθμης αλλά όταν αυτό εισέλθει στα βασικά μέρη του αυτοκινήτου και στην καμπίνα του, ξεκινούν οι κατοτοπιές. Με κάποια μικρά μυστικά μπορείτε να γλυτώσετε από μεγαλύτερα προβλήματα που οι λάθος κινήσεις και η άγνοια μπορούν να επιφέρουν.

Σε καμία περίπτωση δεν θέτουμε τον κινητήρα σε λειτουργία. Το νερό μπορεί να εισέλθει στα εσωτερικά μέρη του κινητήρα και η βλάβη μπορεί να είναι σε κόστος αρκετά μεγάλη. Αν κάνετε το λάθος και εκκινήσετε τον κινητήρα εντός του νερού, τότε ή βλάβη μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.

Η ενδεδειγμένη λύση είναι να καλέσετε την οδική σας ασφάλεια για να ρυμουλκηθεί το όχημα σε ένα ασφαλές σημείο και εν συνεχεία να μεταφερθεί σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο, ώστε οι κατάλληλοι μηχανικοί να ελέγξουν τα μηχανικά μέρη του οχήματος.

Σημαντικό είναι να καλέσετε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για να σας καθοδηγήσει ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και τι θα πρέπει εσείς να κάνετε ώστε να αποζημιωθείτε. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ένα αυτοκίνητο πλημμυρισμένο όταν το νερό έχει φτάσει στο ταμπλό. Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλιστής σας θα ξέρει να σας καθοδηγήσει.

Εάν το όχημα δεν έχει υποστεί ζημιά σε ζωτικά μέρη του κινητήρα, αυτό που θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί είναι το εσωτερικού του αυτοκινήτου καθώς και ο χώρος αποσκευών.

Η παραμονή του νερού δεν ευνοεί τις καλωδιώσεις και τα διάφορα εξαρτήματα που υπάρχουν στο αυτοκίνητο. Αν έχετε σκούπα που έχει την δυνατότητα να αντλεί νερό, τότε αυτή θα γίνει η σύμμαχος σας ενάντια του κοινού εχθρού που λέγεται νερό και υγρασία. Σε κάθε περίπτωση αν δεν διαθέτετε την συγκεκριμένη σκούπα, οι απορροφητικές πετσέτες θα λύσουν το πρόβλημα σας.

Εάν υπάρχει σπρέι επαφών περνάμε τις καλωδιώσεις και με προσοχή αφού στεγνώσουν τοποθετούμε και πάλι με τον ίδιο τρόπο τα καλώδια.

Επόμενος στόχος σας εφόσον έχετε “ξεφορτωθεί” το νερό, είναι να στεγνώσετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Αν ο καιρός σας ευνοεί τότε με ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες, η θερμότητα θα δουλέψει για εσάς. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι με το μέρος σας, τότε με την βοήθεια ενός ανεμιστήρα θα μπορέσετε να στεγνώσετε την καμπίνα. Ακόμη μία λύση είναι το σύστημα θέρμανσης του αυτοκινήτου, πάντα με γνώμονα ότι ο κινητήρας λειτουργεί κανονικά.

Το μόνο που μένει εφόσον έχετε στεγνώσει το εσωτερικό του αυτοκινήτου, είναι ένας βιολογικός καθαρισμός ο οποίος είναι απαραίτητος για να μπορέσετε να εισέλθετε με άνεση και να απολαύσετε και πάλι το όχημα σας, καθώς θα λάμπει από καθαριότητα.

Ηλεκτρικό όχημα είμαι ασφαλής ή το “συμβατικό” αυτοκίνητο υπερισχύει;

Τα νέα τεχνολογίας ηλεκτροκίνητα οχήματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους δρομους μας και όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί αν είναι το ίδιο ασφαλή με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ απλή, τα ηλετρικά οχήματα θα αντιμετωπίσουν καλύτερα τα λιμνάζοντα νερά που θα βρεθούν στον δρόμο τους. Οι κατασκευαστές τους έχουν κάνει εξαντλητικές δοκιμές πριν βγάλουν τα συγκεκριμένα οχήματα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Εκτός όμως από τις προδιαγραφές ασφαλείας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπερτερούν από τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς δεν χρησιμοποιούν τον ατμοσφαιρικό αέρα ή καλύτερα το οξυγόνο για τη λειτουργία του κινητήρα του.

Ακόμα λοιπόν και αν βυθιστεί ολόκληρη η μονάδα του κινητήρα στο νερό, το ηλεκτρικό μοτέρ θα συνεχίσει να λειτουργεί καθώς είναι πλήρως απομονωμένο και προστατευμένο από τις εξωτερικές συνθήκες.

Το ίδιο ισχύει και για τους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες), από τους οποίους αντλεί ενέργεια ένας ηλεκτροκινητήρας. Οι μπαταρίες συνήθως βρίσκονται τοποθετημένες στο κατώτερο σημείο του αμαξώματος (δάπεδο) και ως εκ τούτου είναι οι πρώτες που πρόκειται να έρθουν σε επαφή με το νερό.

Αυτό βέβαια δεν τις κάνει ευάλωτες, καθώς οι προδιαγραφές και το γεγονός ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων διαθέτουν ανεξάρτητο κύκλωμα ψύξης τις καθιστά πλήρως στεγανές και ενεπηρέαστες από το νερό που ενδεχομένως να τις απειλήσουν, όπως επίσης δεν υπάρχει περίπτωσης πυρκαγιάς.

Εν κατακλείδι, ένα ηλεκτρικό όχημα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας και οι μπαταρίες προστατεύον από την υψηλή στεγάνωση.

Είτε κάποιος είναι κάτοχος ηλεκτρικού, είτε συμβατικού οχήματος το ζητούμενο είναι να γνωρίζει τα σωστά βήματα ώστε να αποφύγει τα τερτίπια της βροχής και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την οδήγηση σε αυτή._ Γ.Τ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ