top icon
Επικαιρότητα

150 Dino γιορτάζουν τα 50 χρόνια του μοντέλου στο Μαρανέλο

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή της θρυλικής Dino. Ευκαιρία για γιορτή, λοιπόν.

Περισσότερα από 150 αντίτυπα της θρυλικής Dino και συνολικά πάνω από 300 τετράτροχες σπορ δημιουργίες του cavallino rampante έδωσαν το «παρών» στο μουσείο της ιταλικής εταιρείας στο Μαρανέλο, και φυσικά στην ιδιόκτητη πίστα της, το Σάββατο που μας πέρασε προκειμένου οι συμμετέχοντες στη διαφορετική αυτή εκδήλωση να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από την «εκκίνηση» της παραγωγής του εμβληματικού μοντέλου που είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το 1967 στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο. Ως γνωστόν, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που πήρε την ονομασία του προς τιμή του γιου, Alfredo “Dino” Ferrari, του ιδρυτή της μάρκας, Enzo Ferrari, αποτελώντας την εποχή εκείνη μία προσπάθεια της ιταλικής εταιρείας να προσφέρει ένα προσιτό από πλευράς κόστους σπορ κουπέ μοντέλο.

Η πρώτη έκδοση παραγωγής της Dino ήταν η 206 GT, την οποία σχεδίασε ο Leonardo Fioravanti από τον οίκο Pininfarina, με τον κινητήρα της, όπως μαρτυρά και η ονομασία της, να είναι 2λιτρος, με 6 κυλίνδρους σε διάταξη V, αποδίδοντας ισχύ 180 ίππων. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ferrari κατασκεύασε μόλις 152 αντίτυπα της Dino 206 GT από το 1968 έως και το 1969. Τότε παρουσιάστηκε η 246 GT, με το μοτέρ να «ανεβαίνει» σε χωρητικότητα στα 2,4 λίτρα και η ισχύς του στους 195 ίππους. Αντί για αλουμινένιο, το πλαίσιο ήταν κατασκευασμένο από ατσάλι, με το μεταξόνιο της κατασκευής να αυξάνεται κατά 60 χλστ. Συνολικά, παρήχθησαν 3.569 Dino 246 GT/GTS.

Το 1973 το ντεμπούτο της πραγματοποιεί η 308 GT4, η πρώτη 8κύλινδρη έκδοση παραγωγής της Ferrari. To 2+2 θέσεων αμάξωμα που σχεδίασε ο Bertone φιλοξενούσε έναν 3λιτρο για την περίσταση V8 κινητήρα με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών και 4 καρμπιρατέρ της Weber, αποδίδοντας ισχύ 250 ίππων. Αξίζει να σημειωθεί πως η 308 GT4 φορούσε μέχρι και τον Μάιο του 1976 το λογότυπο Dino, το οποίο και αντικαταστάθηκε από το «όρθιο άλογο» έως και το 1980, όταν και επισήμως ολοκληρώθηκε ο κύκλος ζωής του μοντέλου._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ