Επικαιρότητα Κόσμος

20 χρόνια Skoda Octavia

Το πιο επιτυχημένο εμπορικά μοντέλo της Skoda έκλεισε αισίως δύο δεκαετίες ζωής.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1996, η Skoda «έβγαλε» από το Mlada Boleslav της Τσεχίας τα πρώτα αντίτυπα του ολοκαίνουργιου για την εποχή εκείνη Octavia. Οι ιθύνοντες της εταιρείας είχαν ξεκινήσει την εξέλιξη του μελλοντικού best seller τους ένα χρόνο μετά την εξαγορά της μάρκας από τον Όμιλο VW, ο οποίος και δάνεισε (με το αζημίωτο, ασφαλώς!) στη Skoda την πλατφόρμα του Golf IV, πάνω στην οποία εξελίχθηκε από το 1992 και εξής, το Octavia πρώτης γενιάς.

Τον Μάιο του 1998, οι Τσέχοι παρουσιάζουν τη δεύτερη εκδοχή αμαξώματος του μοντέλου, τη γνωστή μας Combi, ενώ ένα χρόνο μετά, το ντεμπούτο τους πραγματοποιούν οι παραλλαγές του μοντέλου που διέθεταν κίνηση σε όλους τους τροχούς. Το τελευταίο αντίτυπο της πρώτης γενιάς είδε την έξοδο από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της Skoda τον Νοέμβριο του 2010, με την εταιρεία να έχει… γεννήσει μέχρι τότε περί τα 970.000 Octavia Sedan και 470.000 Octavia Combi.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, η Skoda είχε ήδη παρουσιάσει τη δεύτερη γενιά του μοντέλου, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2004. Έως και το 2013, εποχή που η Skoda σταμάτησε να κατασκευάζει το Octavia ΙΙ, η παραγωγή του άγγιξε συνολικά τις 2,5 εκ. μονάδες (1,6 εκ. Sedan, 900.000 Combi).

Το ντεμπούτο της τρίτης γενιάς, θυμίζουμε, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ιθυνόντων της εταιρείας, η συνολική παραγωγή όλων των γενιών του μοντέλου έχει ήδη ξεπεράσει τα 5 εκ. αντίτυπα, με τη Skoda να κατασκευάζει το Octavia στην Τσεχία, φυσικά, στη Ρωσία, στην Κίνα, στην Ινδία και στο Καζακστάν._Χ.Α.  

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου