Επικαιρότητα Κόσμος

50 χρόνια FIVA

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Federation Internationale des Vehicules Anciens (FIVA)

Στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών της FIVA (1966-2016), του διεθνή οργανισμού ιστορικών αυτοκινήτων που στόχο έχει την προστασία, διατήρηση και προώθηση της παγκόσμιας μηχανοκίνητης κληρονομιάς, έλαβαν χώρα κάποιες εκδηλώσεις, όπου μεταξύ άλλων παρετέθη δεξίωση από τους πρέσβεις της UNESCO, παρουσία του προέδρου της FIVA κ. Patrick Rollet ενώ ταυτόχρονα εκτέθηκαν στον ιδιο χώρο, υπό τον τίτλο A Century of Mobile Heritage έντεκα ιστορικά οχήματα και τρείς μοτοσικλέτες, χαρακτηριστικά δείγματα ιστορικής αποκατάστασης οχημάτων εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα οχήματα 1892 Panhard et Levassor Type P2D, 1927 Voisin C7 Lumineuse, 1928 Bugatti Type 35B, 1937 Delahaye 135 Competition & 1961 Alfa Romeo Giullieta SZ. Το 2016 έχει αναγνωριστεί και υποστηρίζεται από την UNESCO ως World Motoring Heritage Year.

Από την Ελλάδα παρέστησαν: Η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας δια του προέδρου της κ. Δημήτρη Βερναρδάκη και των κ.κ. Παναγιώτη Μαριολόπουλου, αντιπρόεδρο της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α. και πρόεδρο Ελληνικού Μουσείου Μοτοσικλέττας και Πέτρο Ματσούκη, Γενικό Γραμματέα της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α, καθώς και το Ελληνικό Μουσείου Αυτοκινήτου δια του προέδρου και ιδρυτή του κ. Θεόδωρου Ν. Χαραγκιώνη.

H UNESCO ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945. Αγωνίζεται για να δημιουργήσει συνθήκες για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο σεβασμό των κοινών αξιών και των ιδεωδών όλων των πολιτισμών. Ο κόσμος απαιτεί άμεσα παγκόσμια οράματα για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα βασίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αμοιβαίο σεβασμό και την εξάλειψη της φτώχειας. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν τον πυρήνα της αποστολής και των δραστηριοτήτων της UNESCO.

H Federation Internationale des Vehicules Anciens ιδρύθηκε το 1966 ως αποτέλεσμα της ιδέας διάφορων οργανισμών που προήγαν το ενδιαφέρον για τα ιστορικά αυτοκίνητα και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των ενδιαφερομένων παγκόσμια για το ιστορικό αυτοκίνητο. Σήμερα η FIVA έχει μέλη περισσότερους από 85 οργανισμούς, μουσεία κλπ σε περισσότερες από 62 χώρες που εκπροσωπούν 1.500.000 και πλέον λάτρεις του ιστορικού αυτοκινήτου.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων του Παλαιού Αυτοκινήτου & Μοτοσικλέτας αποτελεί το Δευτεροβάθμιο Συλλογικό Όργανο, των παρεμφερών Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα Οργανώσεων που εδρεύουν στον Ελλαδικό χώρο. Είναι η Αποκλειστική Εκπρόσωπος για την Ελλάδα (National FIVA Authority-ANF) της FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), δηλ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιών Αυτοκινήτων-ΔΟΠΑ.

 

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου