top icon
Επικαιρότητα

50 χρόνια Woodstock και VW Τ1 “Light” [+video]

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 50 ακριβώς χρόνια από το Φεστιβάλ του Woodstock και η VW μας γυρνά μισό αιώνα πίσω με έναν αυθεντικό, τετράτροχο πρωταγωνιστή του.

To Φεστιβάλ του Woodstock, το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Michale Lang, Artie Korndeld, Joel Rosenman και John Roberts από τις 15 έως και τις 18 Αυγούστου του 1969 στη γαλακτοκομική φάρμα του Max Yasgur στο Bethel , 69 χλμ. νοτιοδυτικά της ομώνυμης κωμόπολης της Ν. Υόρκης, δικαίως θεωρείται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην παγκόσμια μουσική ιστορία. Οι ιδέες που προέβαλε η απρόσμενα επιτυχημένη υπαίθρια αυτή γιορτή ήταν άμεσα συνυφασμένες με την ειρήνη, την αγάπη, την ελεύθερη χρήση ναρκωτικών, του ελεύθερου έρωτα, αλλά και ενάντιες στον πόλεμο και τον ρατσισμό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το «παρών» στο Woodstock, στο Aquarian Music Festival, όπως ήταν γνωστό την εποχή εκείνη, έδωσαν πάνω από 32 καλλιτέχνες και ερμηνευτές – ανάμεσά τους ο Jimi Hendrix,  η Janis Joplin, η Joan Baez και ο Joe Cocker, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του – παρουσία πάνω από 400.000 ανθρώπων και κατασκηνωτών. Κι αυτό, παρά την έντονη βροχόπτωση που το βράδυ της Παρασκευής, 15 Αυγούστου, μετέτρεψε τη φάρμα σε έναν τεράστιο βούρκο.

VW T1 Light

Ανάμεσα στα μοναδικά τετράτροχα που ήρθαν στο Woodstock τις ημέρες εκείνες μεταφέροντας στον… τόπο του εγκλήματος πολλούς θιασώτες της ροκ σκηνής ήταν ένα «ξεσκούφωτο» Citroen 2CV, ένας σκαραβαίος βαμμένος με λουλούδια των χίπις, αλλά κι ένα διαφορετικό VW T1 με την ονομασία “Light”, το οποίο βάφτηκε το 1968 στα χρώματα της ομώνυμης αμερικανικής μπάντας από τον 75χρονο σήμερα, Bob Hieroniumus.

«Είχα εισιτήριο, αλλά δεν πήγα ποτέ στο Woodstock. To λεωφορειάκι μου όμως πήγε!

«Το VW T1 ήταν ένα σπίτι πάνω σε τροχούς και την εποχή εκείνη ήταν κατάλληλο για ανθρώπους που δεν είχαν πολλά χρήματα. Με αυτό μπορούσες να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους».

Δυστυχώς, λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’70, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχασε τα ίχνη του «ορίτζιναλ» T1 που με τόσο κόπο είχε ζωγραφίσει το 1968 παραχωρώντας το στα μέλη της μπάντας “Light” που έφτασαν στο Hethel ως επίτιμοι καλεσμένοι. Ωστόσο, χάρη στην πρωτοβουλία της VW και την αμέριστη αρωγή του Καναδού κινηματογραφιστή, John Chisholm, ο Bob Hieroniumus εντόπισε ένα παλιό “Bulli”, το οποίο και έβαψε εκ νέου στα μοναδικά χρώματα του αρχέτυπου Τ1-Light του Woodstock με αφορμή την 50ή επέτειό του._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ